Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 10 g shiitake gedroogde
  • paddenstoelen
  • 500 g kruimige aardappels
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 300 g wijnzuurkool
  • 3 wildzwijn worstjes
  • 40 g roomboter
  • zout en peper

Lekker met:
Een frisse salade van dungesneden witte kool met mosterddressing (1 el mosterd, 2 el witte wijnazijn mengen met de kool en 20 min laten staan).

Wijntip:
Mosselland Riesling.

Bereiding

  1. Snijd de uien in parten. Hak de knoflook fijn, ris de naaldjes van de 1 takje rozemarijn en snijd fijn.
  2. Doe de gedroogde shiitake paddenstoelen in een kom met kokend water en laat 15 min staan.
  3. Verhit 20 g boter in een hapjespan. Karamelliseer de rode ui en rozemarijn op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Bak de knoflook 1 min mee. Neem de helft uit de pan en houd apart. Voeg de zuurkool met vocht toe, leg 2 takjes rozemarijn er tussen. Doe de deksel op de pan, laat 25 min op laag vuur stoven. Roer af en toe.
  4. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook ze in 15 min gaar. Giet af, stamp de aardappels en meng de zuurkool erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snijd de verse paddenstoelen in grove stukken. Verhit 20 g boter in een koekenpan, bak de verse paddenstoelen en neem ze uit de pan. Bak de worstjes.
  6. Zeef ondertussen de gedroogde paddenstoelen door een paar lagen keukenpapier. Let op, bewaar het vocht. Snijd de gedroogde paddenstoelen fijn.
  7. Haal de worstjes uit de pan en voeg de achtergehouden ui, knoflook en fijngesneden geweekte paddenstoelen toe aan het braadvet. Voeg 100 ml van het paddenstoelenvocht toe en kook in 5 min tot een jus. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Meng de gebakken paddenstoelen door de zuurkoolstamppot. Serveer met de worst en gedroogde paddenstoelen-jus.

Zuurkool over?

Maak er bruschetta’s mee. Snijd en rooster dikke plakken brood. Smeer ze in met een teentje knoflook. Meng crème fraîche en mosterd, besmeer de broodjes er mee. Bak spekjes krokant. Neem uit de pan en bak daarna de zuurkool gaar. Lekker met geraspte oude kaas. Verdeel alles over de broodjes.