Santa Tresa

De geschiedenis van wijnhuis Santa Tresa gaat ver terug, helemaal naar 1697, maar inmiddels maken Stefano en Marina Girelli de heerlijkste biologische wijnen. Santa Tresa is een afkorting van Santa Teresa, het dorpje In Sicilië waar het wijnbedrijf is gehuisvest. Santa Tresa ligt in een gebied waar de biologische wijnbouw voorop loopt. Binnen Italië komt 27% van de biologische wijnen uit Sicilië, en zo ook de wijnen van Santa Tresa. Het zonnige klimaat en wind vanaf de zee is ideaal. Doordat wijnstokken relatief weinig last hebben van vocht komt hier weinig meeldauw voor, een van de meest voorkomende ziektes in de wijngaarden.

De bodem van de wijngaarden bestaat bovendien uit verschillende lagen die weer hun kenmerken doorgeven aan de druiven. De bovenste laag bestaat bijvoorbeeld uit rode klei, wat vol met voedingsstoffen voor de druiven zitten. Daaronder bevindt zich een laag met limestone, wat mineraliteit aan de wijnen meegeeft. Als laatste vind je een een mengsel van klei en stenen die naast voedingsstoffen ook water vasthoudt. Zo krijgen de druiven voldoende vocht tijdens de zonovergoten zomerse dagen!

Zoals veel biologische boeren doet het wijnhuis meer dan wat nodig is om een biologische certificering te krijgen. Biologisch boeren is een manier van leven en gaat verder dan wat strikt noodzakelijk is. Zo hebben ze bijenkasten staan – wat helpt met de bestuiving – en tussen de wijnstokken krijgt het onkruid de ruimte om te groeien. Dit bevordert het ecosysteem van insecten, reptielen en konijnen!

Bovendien maken ze gebruik van plantaardige bemesting van favino bonen. Door het gebruik van bladmanagement (het snoeien en geleiden van de bladgroei) zorgt het wijnhuis ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen. Ook voorkomt dit de kans op ziektes voor de druiven. Verder wordt er gebruik gemaakt van feromonen om mannelijke insecten in de war te brengen. Hierdoor vindt er minder voortplanting plaats en blijft de insecten populatie op een natuurlijke manier – zonder gebruik van chemische hulpmiddelen – beheersbaar.

Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn, dit vereist extra vakmanschap van de wijnmaker. Om dit te perfectioneren hebben ze samengewerkt met een collega uit Zuid-Afrika - vandaar draagt de Nero d’avola, de naam Insieme, wat ‘samen’ betekent.

Santa Tresa Grillo Viognier:

Een heerlijke blend van de Grillo en de Viognier druif waarbij de Grillo met 70% aandeel de boventoon voert. De Grillo druif bereikt in de regel een paar weken na de Viognier druif haar volle potentieel. Beide druiven worden met de hand geplukt en in kleine emmers vervoert naar de wijnkelder. De Grillo druiven worden in augustus geplukt en de Viognier druif in de eerste helft van september. We zien in veel wijngebieden dat het moment van oogsten door de klimaatverandering minder vast is komen te liggen. Oogstdata van afgelopen decennia bieden wat dat betreft geen garantie voor de toekomst.

Eenmaal in de wijnkelder proberen ze het fruitige karakter van de druiven te behouden. Dit doet men door de druiven bij binnenkomst direct te koelen tot 6 tot 8 graden Celcius. Na het zacht persen van de druiven wordt de wijn 1 dag bewaard op 10 graden celsius in een roestvrijstalen tank. Daarna wordt er overgegaan tot de vergisting. Als de vergisting is afgelopen krijgt de wijn nog een opvoeding op de fijne gisten. Hierbij worden de eerste grove gisten verwijdert en de fijne gisten regelmatig door de wijn heen geroerd. Deze fijne gisten geven de wijn een stevigere structuur mee.

De Grillo druif zorgt in de wijn voor de frisheid en mineraliteit dat perfect wordt aangevuld door de Viognier druif, die weer body en aroma’s van steenvruchten meegeeft aan de wijn. Deze wijn gaat goed samen met visgerechten, pasta’s en risotto’s van groenten of vis! Harold Hamersma heeft deze wijn bovendien met een 8+ beoordeeld.

Santa Tresa Insieme Nero d’avola

Deze wijn is gemaakt van 100% Nero d’avola druiven, een druif die met name in Sicilië staat aangeplant en goed bestand is tegen de hete zomers. De druiven worden met de hand geplukt zodat in de wijngaard al een selectie op de beste druiven plaatsvindt. Vervolgens worden ze in kleine emmers naar de wijnkelder vervoerd. Door de kleine emmers worden de druiven tijdens het vervoer niet geplet door bovenliggende trossen.

Aan deze wijn wordt ook geen sulfiet toegevoegd. Het maken van een goede sulfietvrije wijn vergt extra vakmanschap van de wijnmaker. Om dit zo goed mogelijk te doen werd er bij Santa Tresa samengewerkt met een collega uit Zuid-Afrika. De naam Insieme - groot op het etiket vermeld - betekent ‘samen’ en is dan ook een verwijzing naar deze samenwerking. Sulfiet is een verbinding die ook natuurlijk in de druiven wordt gevormd en een wijn zal daarom nooit geheel sulfietvrij zijn.

In de wijnkelder gaat de wijn na het persen naar de gisttank. Bij de vergisting blijven de schillen in de wijn, om de extractie van de kleur en aroma’s die hierin zitten te bevorderen. Omdat de schillen bovenin de tank blijft druiven haalt men de wijn onderuit de tank en pompt die bovenop de “hoed”. Hoed is de naam die wijnboeren gebruiken voor de laag met schillen die bovenin de tank drijft. Nadat de gisting is voltooid blijft de wijn nog 3 tot 4 dagen op de schillen liggen voor een laatste beetje extractie van aroma’s en kleur. De insieme krijgt vervolgens twee tot 3 maanden de tijd om in roestvrijstalen tanks op de fijne gisten te rijpen.


Bij het bottelen van de wijn wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de wijn in contact met zuurstof komt. Zo blijft de wijn fruitig! Bovendien is dit extra belangrijk bij wijnen waar geen sulfiet aan is toegevoegd, omdat sulfiet normaal gesproken aan wijn wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen.

De zorgvuldige selectie van de druiven en het werk in de wijnkelder zorgt voor een wijn met een gemiddelde body, intens paarse kleur en aroma’s van rode bessen. Deze wijn vormt een goede combinatie met veel tapas hapjes, denk aan hapjes met ansjovis en aan charcuterie, maar vormt ook een goed geheel samen met pasta met rode sauzen!