Wie van eten houdt, weet: een favoriet kookboek is onmisbaar. We vroeg aan hobbykoks, eetschijvers en chefs: wat is jouw favoriete kookboek?

Vers van het land

Sommige groenten zijn terecht vergeten

“In dit boek vind je welke groente en fruit je in welk seizoen kunt krijgen, met erg goede recepten erbij. Ik sla soms groot in; dan kom ik thuis met een enorme lading pruimen, of met een hele bak speciale mini-citroenen. In dit kookboek zoek ik op wat je daar eigenlijk mee kunt. Die citroenen heb ik ingemaakt met zout - dat werd uiteindelijk limonadesiroop. Het is ontzettend handig bepaalde dingen zelf te leren maken. Neem vlierbloesemlimonade: hartstikke makkelijk. Die werd ineens hip en dus vrij duur. Dat gebeurde ook met die vergeten groenten. Maar goed, toen dacht ik wel: sommige groenten zijn terecht vergeten.

Bas de Groot (39), melk-sommelier en voormalig tuinder
Vers van het land, door: Leanne Kitchen.

Bas de Groot en Jonah Freud

De Joodse Keuken

Dit is zó’n goed boek

“En dat zeg ik niet alleen omdat ik het heb vertaald. Roden schrijft niet enkel recepten: ze geeft er veel boeiende achtergrondinformatie bij. Voor dit boek reisde ze zestien jaar lang de wereld over en keek ze in elk land bij mensen thuis mee in de keuken. Ik heb veel van haar geleerd. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat pom, een Surinaams gerecht, een Joodse oorsprong heeft. Aan de herdruk van De Joodse keuken heeft Roden een hoofdstuk over Nederland toegevoegd. Met het meest typische gerecht uit onze Joodse keuken: Kugel met peren, natuurlijk.”

Jonah Freud (54), eigenaar De Kookboekhandel in Amsterdam en kookboekrecensent voor Het Parool.
De Joodse keuken, door: Claudia Roden.

Krögarnas Bästa mat

Taartjes van bladerdeeg met levercrème

“Ik ga graag kringloopwinkels af op zoek naar tweedehands kookboeken. Wanneer je die doorbladert, voel je dat je een stuk geschiedenis in handen hebt. En die herhaalt zich. Momenteel is de klassieke Franse keuken erg in. Die bestaat uit simpele gerechten. Zo hebben wij nu een zeevruchtensalade op de kaart met whisky-cocktailsaus. En taartjes van bladerdeeg met levercrème. Dat maakte mijn moeder vroeger. Mooi, toch? Als kok lees je kookboeken heel anders. Je bestudeert ze meer. Laatst las ik The Art of Fermentation. Daaruit leerde ik hoe je de kop en de organen van een beest fileert en fermenteert met zeezout en bruine suiker. Erg interessant.”

Paul Hartering (35), mede-eigenaar en chef-kok restaurant Gebr. Hartering in Amsterdam
Krögarnas Bästa mat, door: Björn Lindberg en The Art of Fermentation, door: Sandor Katz

Paul Hartering en Cees Holtkamp

Het Wannée kookboek

Soms blader ik naar hun pagina’s over taarten en gebak

“Banketbakkers zijn geen koks. Laat ik dat vooropstellen. Maar ik houd wel van koken. Af en toe probeer ik een recept uit de krant uit. Maar dat kan wat moeilijk opgeschreven zijn. Zo probeerde ik laatst de ossentong, naar een recept van kok Nel Schellekens in de Volkskrant. Voor de zekerheid loop ik alles dan nog even na in de Wannée. Dat is een degelijk boek uit 1910 waarin je elk gerecht kunt vinden. Een soort encyclopedie eigenlijk. Soms blader ik naar hun pagina’s over taarten en gebak. Maar dat is meer voor de grap. Die maak ik natuurlijk toch op mijn manier.”

Patissier Cees Holtkamp (74), voormalig eigenaar van Patisserie Holtkamp in Amsterdam.
Het Wannée Kookboek, het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool.

The Naked Chef

Dan praat hij even op een krop spinazie in

“Mijn moeder haalde The Naked Chef in huis toen ik in de brugklas zat. Samen probeerden we al zijn recepten uit. Zo begon mijn liefde voor Jamie. Nee, ik was niet vérliefd op hem. Ik was ook al op Jim Bakkum. Ik vind het fantastisch hoe Jamie over eten praat. En soms tegen. Dan praat hij even op een krop spinazie in, bijvoorbeeld. Hij heeft een ontzettend lekker kiprecept. Die noemden we thuis altijd ‘de Jamie-kip’. Erg simpel. Handig als je eters hebt, en weinig tijd. Jamie gaat heel losjes met eten om, zeurt niet over ‘light’. Alles moet gewoon vers zijn.”

Jet van Nieuwkerk (27), auteur van ‘Het boek van Jet’ over gezond leven
The Naked Chef, door: Jamie Oliver.

Jet van Nieuwkerk en Lot Piscaer

Het kookboek van mevrouw Maigret

Over de Hollandse keuken is hij niet al te positief

“In dit kookboek komen alle gerechten voor die commissaris Maigret eet. Dit is het hoofdpersonage uit de detectiveverhalen van George Simenon, die graag over eten schreef. Bij elk recept vind je zinnen uit zijn boeken. Zo lees je voorafgaand aan de ‘Poule au pot’: “De kip stond op het vuur, met een mooie oranje wortel, een flinke ui en een bosje peterselie waarvan de steeltjes buiten de pan steken”. Schitterend. Het staat vol simpele gerechten, ook fijn. Een boeren omelet, bijvoorbeeld. Of zuurkool. Over de Hollandse keuken is hij niet al te positief. In plaats van onze ‘veel te vette hutspot’ raadt hij de Gentse stamppot aan.”

Lot Piscaer (41) culinair recensent voor het AD/Rotterdam
Het kookboek van mevrouw Maigret, door: Robert Courtine, met illustraties van Dick Bruna.