Het begon als een grap, dat brouwen van de zussen van biermerk Gebrouwen door Vrouwen.

Het was een hobby van Do de Heij (30). Eindelijk één waar haar zus wél aan wilde meedoen. Tessel de Heij (28): “Daarvoor deed ze aan kitesurfen, en zat ze op salsa-dansen, Russische les en goochelen.” Ze lachen. In januari 2016 stopten ze met hun werk – Tessel bij Ahold, Do bij een IT-bedrijf – om zich fulltime op Gebrouwen door Vrouwen te kunnen storten. Nu ligt hun vierde zelfbedachte biertje in de schappen: Witte Beer. Typisch toetjesbier.

"Moet je die ijsberen toch zien. Daar werden wij dus helemaal lijp van." - Tessa de Heij

Eeh, toetjesbier?

Tessel: “Er zit steranijs in, kaneel, en kruidnagel.”
Do: “Deze past erg goed bij worteltaart, trouwens. Bij het dessert dus.”
Tessel kijkt verliefd naar nummer vier, pakt het flesje op. “Moet je die ijsberen toch zien. Daar werden wij dus helemaal lijp van.”

Nog tips voor de rest van het diner?

Tessel: “De Tricky Tripel past goed bij hamburgers en stoofvlees. Deze is wat zoeter en zwaarder. Met veel kruiden."
Do: Gin Weizen is lekker bij visgerechten. Bij kreeft bijvoorbeeld, of je gooit het door de mosselen. Je kunt ook een drupje in je oester doen."
Tessel: “De Bloesem Blond combineert mooi bij aardse smaken. Lekker bij een vegetarische quiche, pompoensoep, en bij humus. Vanwege de vlierbloesemsmaak wordt deze ook vaak in cocktails gebruikt.”

Waarom sloegen jullie aan het brouwen?

Do: “Het leek ons gewoon wel leuk. Ik kwam op het idee door een collega. Die nam zijn zelfgebrouwen bier altijd mee naar de borrel. Erg lekker. Ik wist toen niet eens dat dat legaal was, zelf brouwen.”
Tessel: “We besloten eens in de twee maanden te gaan brouwen, voor de lol. Bij Do thuis in de keuken. Als het niet mislukte, hadden we tweeënhalve krat bier en gaven we een feestje.”

Mislukte het vaak?

Do: “Ja. We hebben liters door de gootsteen gespoeld.”
Tessel: “Teveel gist. Dat was een ramp, want dan moesten we al die flesjes openmaken. En snel, anders ontploften ze. Stonden we met een skibril op al die flesjes te openen.”
Do: “Dat was dan niet zo heel erg leuk.”

Foto's Vera van Duivenvoorden

Hoe belandde jullie bier in de winkels en op de tap?

Tessel: “We gaven onze goed gelukte flesjes bier weleens cadeau aan vrienden. De Tricky Tripel, onze allereerste. Zo kwam er eentje terecht bij de eigenaar van Café de Parel in Amsterdam die het bier op de tap wilde. Hij heeft ons echt moeten overhalen, want we hadden helemaal geen commerciële plannen. En we wisten ook niet of het bier echt al goed genoeg was.”
Do: “Maar hij was serieus, en kocht het in. Wij vonden het vooral geinig: ons eigen bier in een café. Toen volgden nog meer cafés, slijterijen, en Marqt. Nu zijn er tweehonderd plekken in Nederland waar je ons kunt kopen. En sinds september is Mila bij ons in dienst, de eerste werknemer.”

Waar komt jullie naam vandaan?

Do: “Er mag best wat tegengeluid zijn in de bierwereld. Neem de slogan van Jupiler: ‘Mannen weten waarom’. Hoezó?”
Tessel: “We vonden het ook gewoon grappig klinken: Gebrouwen door Vrouwen. We bedachten deze naam toen we eens in licht verheugde staat boven zo’n pan hingen. We willen ook weer niet té veel nadruk op leggen op dat hele vrouw-zijn. Dit bier is ook voor mannen.”
Do: “Al komen die soms naar ons toe met een naamsuggestie voor ons volgende biertje: Dom Blondje. Dan kunnen we elkaar wat meewarig aankijken.”
Tessel: “Maar ik geloof wel echt dat we met ons bier een heleboel niet-bier-drinkende vrouwen hebben overgehaald.”

Drinken vrouwen dan geen bier?

Do: “We hebben gemerkt dat het in de Randstad voor vrouwen normaal is bier te drinken, maar dat het daarbuiten toch nog steeds als lomp wordt gezien als je er één bestelt op een terrasje of in een café.”
Tessel: “Wij maken speciaal-bier, dat is anders. En we drinken het uit een rode wijnglas. Zo’n grote, waar je neus in kan.”

Drinken jullie elke dag?

Do: “Nou. We letten wel een beetje op onze alcoholconsumptie. We hebben afgesproken dat we van zondag tot woensdag niet drinken.”
Tessel: “Zondag? Dan hebben we hockey.”
Do: “Oké. Van maandag tot woensdag.”