Dagverse vis

Misschien heb je al eens gezien dat de visafdeling bij Marqt er anders uitziet dan in de reguliere supermarkt. Onze vis ligt op ijs en komt rechtstreeks van de vishandel – er komt geen distributiepunt tussen. Zo vers, ‘bloedrood achter de kieuwen’, zoals vissers op de afslag zouden zeggen. Onverpakt, dus zonder verpakkingsgassen. We kunnen de vis ter plekke voor je schoonmaken, panklaar maken en/of fileren.

Op de visafdeling werken mensen die verstand hebben van vis, van herkomst tot bereiding. Wil je iets weten, vraag het vooral. Ze staan voor je klaar, ook als ze hun vissen ondertussen regelmatig opnieuw ‘beijzen’ om ze onder de vier graden te houden. De ijsbakken zijn in vieren opgedeeld: gemarineerde visjes, hele vissen, filets en schaal- en schelpdieren. Iedere dag opnieuw geleverd, op zondag na dan.

Partner Jan van As

Al onze vis komt bij Jan van As vandaan. Een deskundig familiebedrijf dat dagelijks rechtstreeks inkoopt van (inter)nationale visboten en visafslagen. Het team maakt zich sterk voor de verduurzaming van visproductie en -consumptie, en richtte in 2005 de Stichting Vis&Seizoen op. Van daaruit zien ze toe op het op peil houden van de visstand, gebruik van duurzame vangsttechnieken en bescherming van vissen op de rode lijst – wereldwijd bedreigde vissoorten die we willen behouden.

Wildgevangen of duurzaam gekweekt

Al onze vis is in het wild gevangen of duurzaam gekweekt. Dat betekent dat er alleen wordt gevist in het juiste seizoen en buiten de paaitijd. Wilde vissen leven in hun natuurlijke omgeving, kweekvissen zo natuurlijk mogelijk: met voldoende zwemruimte en goede (antibioticavrije of –arme) voeding. Ook mogen vissers alleen vissen met moderne methoden die de bodem en andere (vis)soorten zo min mogelijk verstoren.

Bijzonder assortiment

Dankzij het kritische beleid van Jan van As bieden we een veelzijdig assortiment. Bij ons vind je niet alleen de mooiste haringen, kabeljauw en garnalen, maar ook andere bijzondere soorten die op dat moment op hun best zijn. Denk aan rode poon, wilde zeebaars en zeeduivel. Of de Skrei, een winterkabeljauw, extra stevig omdat ‘ie ’s winters vanuit de Barentszzee naar de Lofoten zwemt. En fantastische fruits de mer: vlezige gamba’s, volle krabbenpoten en romige oesters – altijd op hun lekkerst.

Ambachtelijk gerookte zalm

Natuurlijk mag gerookte zalm niet ontbreken. Die komt van Zalmhuis Steur, bekend om zijn topkwaliteit MSC-gecertificeerde zalm uit duurzame visserij. De specialisten fileren de zalm zelf om op klassieke wijze 12 uur droog te zouten. Daarna wordt ‘ie afgespoeld en gaat de rooktunnel in, tussen de 8 en 15 uur, bij lage temperatuur. Dit hele proces gebeurt alleen op bestelling. En controle en inpakken gaan met de hand.

Echt Zeeuws

En wat zo leuk is aan onze mosselen: ze komen écht uit Zeeland. En worden dus niet zoals veel andere ‘Zeeuwse’ mosselen geteeld in Denemarken en uitgezet in Zeeland. Kwekerij Neeltje Jans teelt hang- en bodemcultuurmosselen in voedselrijke mosselpercelen bij de Zeeuwse stormvloedkering. Twee keer per dag stroomt de Noordzee binnen met verse plankton – hiervan eten de mosselen zich lekker zilt.

Zin gekregen in verse vis, maar geen idee hoe je het moet bereiden? We helpen je graag op weg met leuke en simpele recepten. Vragen in de winkel mag ook!

Mosselen met venkel en Bleu d’Auvergne kaas