Ingrediënten

  • 500 gr kruimige aardappels
  • 250 gr witte asperges
  • 100 gr groene asperges
  • 7 gr dille (half bakje)
  • 150 gr gerookte forel
  • 125 ml crème fraîche
  • 150 gr Hollandse garnalen
  • 2 el foreleitjes
  • 40 gr zeekraal
  • peper en zout

Lekker met:

Ook heel lekker met warm gerookte zalm. Vervang de asperges eens door rauwe spinazie of waterkers. In plaats van zeekraal en foreleitjes kun je de voorjaasstamp ook serveren met kappertjes. Maak de stamp echt paas-achtig met een gepocheerd of zacht gekookt ei

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd ze in grove gelijke stukken en doe ze in een pan. Voeg water toe tot ze net onderstaan en breng ze aan de kook. Roer er wat zout door en laat de aardappels in 15-20 minuten gaarkoken.
  2. Maak de asperges schoon. Haal de verhouten onderkanten van de asperges en schil de witte asperges. Snijd zowel de groene als witte asperges in grove stukken en kook de witte asperges 2 minuten in een pan met ruim kokend gezouten water, voeg de groene asperges toe en kook nog 3 minuten. Haal de pan van t vuur en laat de asperges 10-15 min in pan garen. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
  3. Hak de dille fijn en haal de forel in vlokken uit elkaar. Giet de aardappels af en stamp ze samen met de crème fraîche en dille tot een gladde stamppot. Breng op smaak met peper en zout. Schep de asperges samen met de forel door de aardappels.
  4. Verdeel de voorjaarsstamp over de borden, garneer met zeekraal, Hollandse garnalen en foreleitjes

No waste tip!

Maak eens rosti van ui en aardappel en serveer met asperges, Hollandse garnalen en een flinke schep crème fraîche. Rasp 400 gram aardappels en 2 uien. Meng ze door elkaar en knijp het vocht er uit. Klop een ei door het mengsel. Kook ondertussen de asperges zoals in de werkwijze beschreven methode. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan met antiaanbak laag en schep het aardappel mengsel er in. Bak de rosti in 5-6 minuten gaar, keer om en bak nog eens 2-3 minuten. Serveer met garnalen (zeekraal + foreleitjes), asperges en crème fraîche