Basisingrediƫnten, kies vervolgens een variant naar keus:
- 250 g vegan gehakt
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
Variant 1
Hollandse gehaktbal
- 1,5 tl grove mosterd
- 1 el paneermeel
Lekker bij: rode kool, aardappelpuree of tussen een broodje.
Variant 2
Italiaanse gehaktbal
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 3 zongedroogde tomaten, fijngesneden
- 1 el paneermeel
Lekker bij: pasta, in tomatensaus, in stukken gesneden op brood of als anti pasti.
Variant 3
Midden-Oosterse gehaktbal
- 2 el ras el hanout hartige specerijenmix
- 1 el rozijnen
Lekker bij: couscous en gegrilde groenten of tussen een pitabroodje met vegan knoflooksaus.
Variant 4
Indische gehaktbal
- 1 tl ketjap
- 1 el pindakaas
- 0,5 tl sambal
- 2 el volkoren paneermeel
Lekker bij: gado gado salade, oosterse roerbakgroenten of in een noedelsoep.
Bereiding
- Meng alle ingrediƫnten door elkaar en kneed goed door. Vorm tot 2 grote gehaktballen van ongeveer 6 cm. Of meerdere kleintjes voor door pasta, bij rijst/noedels of als soepballetjes.
- Bereid de bal in bouillon met olijfolie voor extra sappigheid en smaak. Leg de ballen in een koude koekenpan met hoge rand, vul de koekenpan met 2 el olijfolie en met een beetje groente- of paddenstoelenbouillon tot de ballen 1 cm in het vocht liggen. Bak ze terwijl je ze af en toe draait tot het vocht verdwenen is. Bak dan in de overgebleven olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.
