Basisingrediƫnten, kies vervolgens een variant naar keus:

  • 250 g vegan gehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden

Variant 1
Hollandse gehaktbal

  • 1,5 tl grove mosterd
  • 1 el paneermeel

Lekker bij: rode kool, aardappelpuree of tussen een broodje.

Variant 2
Italiaanse gehaktbal

  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 3 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • 1 el paneermeel

Lekker bij: pasta, in tomatensaus, in stukken gesneden op brood of als anti pasti.

Variant 3
Midden-Oosterse gehaktbal

  • 2 el ras el hanout hartige specerijenmix
  • 1 el rozijnen

Lekker bij: couscous en gegrilde groenten of tussen een pitabroodje met vegan knoflooksaus.

Variant 4
Indische gehaktbal

  • 1 tl ketjap
  • 1 el pindakaas
  • 0,5 tl sambal
  • 2 el volkoren paneermeel

Lekker bij: gado gado salade, oosterse roerbakgroenten of in een noedelsoep.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediƫnten door elkaar en kneed goed door. Vorm tot 2 grote gehaktballen van ongeveer 6 cm. Of meerdere kleintjes voor door pasta, bij rijst/noedels of als soepballetjes.
  2. Bereid de bal in bouillon met olijfolie voor extra sappigheid en smaak. Leg de ballen in een koude koekenpan met hoge rand, vul de koekenpan met 2 el olijfolie en met een beetje groente- of paddenstoelenbouillon tot de ballen 1 cm in het vocht liggen. Bak ze terwijl je ze af en toe draait tot het vocht verdwenen is. Bak dan in de overgebleven olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.