Ken jij de geur van verse melk? Leonie van Zuilichem wel. Zij maakt boerenkwark en vruchtenyoghurt. Met de hand. Het resultaat? Qarc: zuiveltoetjes zonder opsmuk.

Leonie gebruikt verse weidemelk uit Bladel. Wat weidemelk is? Melk van koeien die minimaal 720 uur, of 120 dagen per jaar vrij grazen in de wei. Dit is geen vanzelfsprekendheid in de moderne melkveehouderij. Maar haar familie heeft zeventig van zulke koeien, die grazen op een weidelandschap tussen de Brabantse bossen. De koeien eten puur: maïs en hooi vrij van gemodificeerde genetische bestanddelen. Verbouwd door Leonies vader boer Wim op zijn weides.

"In Noorwegen zeggen ze kjære ku tegen de koeien" - Leonie van Qarc

Leonie van Qarc is opgegroeid op de familieboerderij. Van jongs af aan hup de stal in, om “ons pap” te helpen met het melken van de koeien. De laarzen gingen uit en een studie bedrijfskunde op de TU Eindhoven volgde. Maar de boerderij bleef trekken. “Een ondernemingsplan schrijven? Dat werd er een voor de boerderij.” De productieketen rond maken, waarom gebeurt dat zo weinig in het boerenbedrijfsleven? En, hoe invulling te geven aan een gesloten keten?
Qarc ontstaat als concept. Een kijkje buiten eigen zuivelstal nam ze in Noorwegen, Denemarken en Ierland. In het kleine biologische boerenbedrijf voelt ze zich thuis. Glimlachend: “In Noorwegen zeiden ze kjære ku tegen de koeien” (“kom op, lief beest”).
Leonie besluit de boerderij van haar ouders definitief te omarmen. In een grote soeppan op het fornuis maakt ze van vijf liter verse weidemelk uit het vat de eerste zuiveltoetjes. Experimenten met kwark mondden uit in Qarc. Een creatieve knipoog naar het product. Inmiddels is de productie verhonderdvoudigd: Leonie giet dagelijks vijfhonderd liter melk in de ketel. “Het is fysiek best zwaar werk”.
Ze krijgt hulp van drie jonge moeders uit Bladel en hulpboeren van de aangrenzende zorgboerderij. Ook Mieke, Leonies moeder, springt bij waar nodig. De verse ingrediënten komen uit de buurt. Alles gebeurt binnen een straal van vijftig km. Van koe tot toetje. Zelfs “ons opa” Cor van Zuilichem werkt nog mee: “Elke ochtend komt hij op zijn fiets om de koeien naar de wei te helpen brengen”.
“Mijn toekomstdroom is om honderd procent van de melkproductie te kunnen verzuivelen.” Met verzuivelen doelt ze op het zelf verwerken van de melk tot zuivelproduct. Langzaam groeien, hand in hand met de groei van haar jonge gezin: een nieuwe generatie op de boerderij.
Qarc wordt alleen op bestelling gemaakt. Met puur fruit en een vleugje room (vergeet de toegevoegde aroma’s). Op woensdagochtend gemolken is donderdagmiddag in je lokale Marqt. Oma zou glunderen.