Ingrediënten

  • 300g oud speltbrood*
  • 300g bladspinazie
  • 250ml volle melk**
  • 200g witte champignons
  • 4-5 takjes tijm
  • 70g ricotta
  • 50g geraspte kaas jong belegen
  • 4 eieren
  • 1-2 tl olijfolie
  • peper en zout naar smaak

*Geen oud brood? Zet het brood dan eerst 15-20 in de oven op 150 °C zodat het uitdroogt.

** De volle melk kan je ook vervangen door magere melk.

Lekker met:

Groene salade met komkommer, gemengde sla en mosterd en sjalot vinaigrette.

Bereiding

  1. Snijd het brood in grove stukken ca. 2x2cm.
  2. Doe de melk in een steelpannetje, voeg de blaadjes van 3 takjes tijm erbij en breng zachtjes aan de kook. Blender ondertussen de spinazie zo fijn mogelijk in het hakmolentje van de staafmixer. Wanneer de melk kookt, voeg je de spinazie toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  3. Leg het brood in een lage schaal en overgiet met het melk-spinazie mengsel. Laat 30 minuten staan zodat het mengsel goed in het brood kan trekken.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep het brood over in een ovenschaal. Schep de ricotta en geraspte kaas door het brood. Snijd de champignons in stukken en bak ze met wat olijfolie in een koekenpan goudbruin. Leg ze in de ovenschaal. Verdeel de overige takjes tijm over de ovenschaal. Breek de eieren verdeeld over de strata, zorg dat het eigeel heel blijft. Plaats de schaal 30 minuten in de oven tot dat de strata er mooi goudbruin uitkomt en het eiwit gestold is.

Ingrediënten over? Maak er een spannende tosti van.

Van oud brood en bovenstaande ingrediënten kun je ook lekkere tosti’s maken. Roerbak de spinazie tot het geslonken is. Snijd de champignons in plakjes en bak ze goudbruin. Snijd dikke plakken brood. Smeer ze in met ricotta, bestrooi met geraspte kaas en beleg met de spinazie en champignons. Strooi er nog wat kaas over en dek af met een tweede snee brood. Rooster ze in een tosti-ijzer, contactgrill of bak ze in een pan tot de kaas gesmolten is.