Ingrediënten
- 400g tarwebloem
- 10g zout
- 1 tl instant/gedroogde gist
- 275 ml lauwwarm water
- 25 ml olijfolie extra vergine
- handje walnoten
- 1 el fijngehakte rozemarijnblaadjes
- 3 teentjes fijngehakte knoflook
Benodigdheden
- gietijzeren pan met deksel
- kom om het deeg in te laten rijzen
- theedoek
- bakpapier
Liever een zoet brood bakken?
Vervang de rozemarijn en knoflook door twee handjes gedroogde vijgen en/of abrikozen en wat bosbessen. Let wel op – deze voeg je pas bij stap 7 toe.
Bereiding
1. Meng in een kom alle ingrediënten goed door elkaar met een pollepel. Dek de kom af met vershoudfolie en leg daarover een natte theedoek. (hierdoor blijft het deeg wat langer warm en rijst het beter)
2. Zet het deeg weg op een warme plek (niet in de koelkast) en laat het deeg 16 tot 24 uur rijzen, zodat het in volume verdubbelt en er kleine kuiltjes boven in het deeg te zien zijn.


3. Leg wat bloem op je werkvlak en bestrooi je handen ermee. Haal het deeg uit de kom en leg het voor je neer.
4. Vouw het deeg 1 keer dubbel, draai het deeg een kwartslag en vouw het deeg nog een keer dubbel. Vorm nu een bol van het deeg en leg deze (met de vouw naar beneden) op het bakpapier. Bestuif licht met bloem. Dek vervolgens af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen. Verwarm een kwartier voor het einde van de rijstijd de oven vast voor op 250°C met daarin de gietijzeren pan incl. de deksel.
5. Haal de hete pan voorzichtig uit de oven.
6. Haal de theedoek van het deeg en til het met het bakpapier voorzichtig in de pan.
7. Maak je een zoet brood? Druk dan nu het gedroogde fruit en de bosbessen in het deeg.
8. Plaats de gietijzeren pan met deksel in de oven en bak het brood 25 minuten.
9. Haal na de 25 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog ongeveer 10 – 15 minuten tot de korst lekker knapperig en goudbruin is.
10. Haal het brood uit de pan door de punten van het bakpapier op te tillen en leg het op een rooster om af te koelen.
Eet smakelijk!
