Alois Lageder: gezicht van bio-dynamische wijnbouw
Heb je het over biologische wijnboeren, dan is Alois Lageder echt het summum. Hij was de eerste die zijn winery tegen een rots aanbouwde. In de jaren ’80. Dat was toen futuristisch, ook op technisch vlak. Maar geniaal: de rots geeft thermische bescherming. Dus heb je geen dure koeling nodig in de zomer en hoef je in de winter nooit te stoken.
In een tijd waarin duurzaamheid nog niet logisch was, bouwde Alois Lageder aan een toekomstbestendig wijnempirium. Hij was de eerste met veel zonnepanelen. Dat hij het de eerste twintig jaar niet zou terugverdienen, maakte hem niet uit – hij wílde dit. Die terugverdientijd ging veel sneller. Nu levert hij zelfs terug aan het net. Alois werd het gezicht van biologisch-dynamische wijnbouw. En dat met hoge volumes.

Riff Lageder Pinot Grigio
De wijngaard van Lageder ligt in Alto Adige, Italië. Op deze relatief dure grond groeit de Pinot Grigio-druif, waar Alois zijn beroemde witte wijn van maakt. De vraag naar Pinot Grigio groeide, maar de druif van zijn land was te duur voor de volumemarkt. Alois wilde naar grotere oplages tegen een lagere prijs. Maar wél bio-gecertificeerd.
Ambitieus? Niet voor Alois Lageder. Nét over de grens bij Adige – op goedkoper land – spoorde hij boeren aan om ook de druif te gaan verbouwen. Biologisch – dat was de voorwaarde. De boeren deden mee. Zo kon Lageder via slimme duurzame samenwerking de Riff Pinot Grigio op de markt brengen. Net zo goed als die uit de Adige, maar vriendelijker geprijsd. Die boeren werken nu bio – die gaan niet terug.
Slokje Riff Lageder Pinot Grigio? Haal ‘m bij de dichtstbijzijnde Marqt, laat lekker koel worden, schenk in een mooi glas en geniet ervan.

