Original Beans is een Amsterdams bedrijf met een grote passie voor uitzonderlijke cacaobonen en cultiveert om deze redenen de relatie met boeren die in de meest afgelegen plekken ter wereld leven. Je vindt de chocola in de vorm van elf repen. Snoep wil Philipp het niet noemen, hij vindt het een belediging voor een product waarin niet suiker maar voedzame cacaobonen de hoofdrol spelen. Original Beans ontwikkelt repen van cacaosoorten die al duizenden jaren door inheemse stammen in Colombia en Mexico worden verbouwd, gebruikt zeldzame bonen die je na een lange reis in het Amazoneregenwoud vindt of nabij Udzungwa Mountains National Park in Tanzania, een gebied waar bedreigde olifanten rondlopen. Voor iedere verkochte reep wordt een boom geplant of beschermt, want duurzaamheid zit in het bloed van oprichter, wiens voorvaders al zeven generaties lang van bosbeheer en natuurbescherming werk hebben gemaakt.

Kauffmann is econoom van origine en is altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkeling van maatschappijen. Na een Internet start-up, werkte hij voor het Wereld Natuur Fonds en de VN en subsidieerde bedrijven die zich bezighielden met natuurbescherming. Op een gegeven moment besloot hij zijn eigen pad te kiezen. “Mijn voorvader schreef eind achttiende eeuw een boek over bosbeheer, waarin duurzaamheid centraal stond. Hoe beheer je een bos op zo’n manier dat toekomstige generaties er hetzelfde uit kunnen halen als de huidige generatie. Dat was toen al een belangrijk concept en ik heb er een bedrijf van gemaakt.”

Kauffmann verdiepte zich in de wereld van cacao. “Een prachtig product dat voortkomt uit een schaduwboom die zich thuis voelt in een inheems bos. Een boom die andere bomen om zich heen wil hebben en naadloos aansluit bij wilde regenwouden.” Zo ontstaat er een ecologisch productief systeem. De oprichter van Original Beans stoort zich eraan dat de chocolade industrie er een goedkoop snoepgoed van maakt. “Cacao gaat door een massaal industrieel proces en wordt op zo’n manier veranderd dat je het geen voedsel meer kunt noemen. Natuurlijk betalen mensen daar niets voor. De consequentie is dat cacaoboeren en de natuur worden uitgeknepen.”

Het is een belangrijk onderwerp binnen zijn werk. Hoe kun je aan de natuur en de boeren teruggeven voor het maken van goed voedsel en het systeem van binnenuit veranderen? “Dat kan alleen als je de eindwaarde van het product zo aantrekkelijk maakt, dat de consument bereid is om ervoor te betalen.”

Original Beans koopt direct van de boeren en werkt met zo’n 5000 families samen, waarvan 173 volledig van hun inkoop leven en de rest gedeeltelijk. Ze krijgen na vaste afspraken gemiddeld twee keer de Fairtrade-prijs betaald. Dat is alsof je van rol als zzp’er bij Fairtrade naar een vaste baan met dubbele salaris verandert. Het zijn families die afgelegen wonen en oude, zeldzame cacaosoorten verbouwen op plekken die bekend staan om hun enorme biodiversiteit. Soorten waarvan een groot deel van de industrie nog nooit heeft gehoord. Vandaar ook de naam Original Beans.

“Soms moet je een dag lang te paard door het oerwoud om bij de boeren te komen. Zij weten alles van die cacaobomen. Ga je nog verder, dan kom je weer in de regenwouden, waar de gorilla’s en olifanten leven.” Bij de oogst is het zaak om de smaak van de vrucht in de bittere zaad te krijgen, door middel van fermentatie en droging. Dan gaan ze op het schip via Nederland naar Zwitserland. Original Beans werkt samen met een honderd jaar oud Zwitsers bedrijf dat volgens Kauffmann over de beste machines uit de industrie beschikt. Daar worden de bonen geroosterd, gemalen en tot chocolade verwerkt.

De repen zijn allemaal biologisch gecertificeerd. Een vanzelfsprekendheid voor Kauffmann. “Wij werken met onbespoten ingrediënten die stuk voor stuk traceerbaar zijn. Daarnaast is de relatie tussen ons en de boeren erg belangrijk.” Natuurlijk speelt de smaakbeleving ook een grote rol. Op de verpakking is het verhaal van iedere boom te vinden. Waar ze groeien, wie ze laten groeien en hoe je de chocolade het beste kunt eten. En dat laatste is nog niet zo vanzelfsprekend als het gaat om een reep van 100% cacao. Maar het is zeker de moeite waard om het te proberen.