Ingrediënten

  • 280 g speculaasjes
  • 100 g roomboter
  • 800 g flespompoen, zonder schil en in stukjes (ongeveer 2,5 flespompoen)
  • 400 ml halfvolle melk
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (van 8 gr)
  • 2 eieren
  • 2 sinaasappels
  • 75 ml slagroom
  • 0,5 tl zout
  • boter om in te vetten

Materiaal: 24 cm Springvorm + bakpapier

Lekker met: Kokosyoghurt of Griekse yoghurt i.p.v. slagroom.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm royaal in met boter, bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe de speculaasjes in de keukenmachine en maal fijn. Meng met de boter en schep in de springvorm. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de bodem 15 min in het midden van de oven.
  3. Kook de pompoen in 8 min gaar. Giet af en laat 5 min staan. Stamp deze daarna tot een puree. Schep in een zeef en laat uitlekken.
  4. Klop de melk, suiker, eieren en zout in een mengkom met een garde tot een samenhangend geheel. Roer met een pollepel de pompoenpuree er door en rasp de schil van 1 sinaasappel er boven.
  5. Schenk de vulling in de springvorm. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C. Bak de taart 90 min in het midden van de oven. Zet de oven uit. Laat de taart in 2 uur afkoelen in de oven.
  6. Maak de sinaasappelroom; klop de slagroom met 8 g vanillesuiker stijf. Roer de rasp van een sinaasappelschil en 1 el sinaasappelsap door de slagroom. Klop opnieuw kort. Serveer de sinaasappelroom bij de pompoentaart.

Pompoen over?

Maak ons pompoen stamppot recept met walnoot-salie worst van Brandt & Levie.