Ingrediënten

  • 2 flespompoenen
  • 50g kruidenboter (of plantaardige) boter mengen met verse kruiden en knoflook
  • 2 takjes salie
  • 200g pastinaak
  • 200g aardappel (iets kruimig)
  • 250g kastanje champignons
  • 150g paddenstoelen herfstmix
  • 50g hazelnoten
  • 30g gedroogde cranberry
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Boen de pompoen schoon en halveer in de lengte. Haal de pitten en sliertjes eruit. Leg de pompoenhelft met het snijvlak naar beneden op een snijplank en snijd om de 0,5cm in de breedte in. Zorg ervoor dat de pompoen heel blijft. Tip: aan beide kanten een houtenspatel leggen, dan worden de snedes even diep. Bereid zo elke pompoenhelft voor. Leg ze daarna met de snijkant naar beneden op een bakplaat. Smeer met een kwastje de buitenkant van de pompoen in met de helft van de kruidenboter. Steek er her en der een blaadje salie tussen en zet 20 min. in de oven. Smeer daarna opnieuw in met de resterende kruidenboter en zet terug in de oven voor 30 min.
  3. Maak ondertussen de puree. Schil de pastinaak en aardappels, snijd in gelijke stukken, zet die in een pan net onder water en breng aan de kook. Voeg 1,5tl zout toe en kook alles in 10-12 min. gaar. Giet af en stamp de groenten mooi glad. Breng op smaak met zout en peper. *Voor een extra smeuïge puree kun je crème fraîche toevoegen.
  4. Maak de paddenstoelen schoon, verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen rondom goudbruin.
  5. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Hak grof samen met de gedroogde cranberries.
  6. Schep de puree op een schaal, leg de pompoenhelften erop en verdeel de paddenstoelen er omheen. Garneer met de fijngehakte hazelnoten en stukjes cranberry.

Wijntip

Paperwrap Primitivo