Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 4 g gedroogte gist
  • 175 g gemengde paddenstoelen bv: shiitake, eryngii, oesterzwam, kastanjechampignon, portobello’s
  • 80 g Gorgonzola (picante)
  • 4 el ricotta
  • 4-6 blaadjes salie
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Wijntip: Elemental Pinot Noir

Bereiding

  1. Meng 5 gram zout met 2 eetlepels water in een kommetje.
  2. Doe de bloem, gist en 125 ml lauwwarm water in een mengkom en kneed 6-7 min. Voeg daarna beetje voor beetje 60ml water toe aan het deeg. Kneed 10-12 min, voeg als laatste het zoutwater toe en kneed nog eens 2 min. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone mengkom en laat 1-2 uur rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 250 °C (of de warmste stand die de oven heeft)
  4. Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakken en bak ze in een koekenpan goudbruin met 1-2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het pizzadeeg uit tot een cirkel van 25 cm.
  6. Besmeer de pizzabodem met ricotta. Verdeel de Gorgonzola en paddenstoelen over de pizza. Steek de saliebaadjes tussen de paddenstoelen en bak de pizza’s in 8-10 min goudbruin.

Lekker met

Italiaanse salade van gemengde sla, zongedroogde tomaatjes, olijven en dun gesneden venkel.

Paddenstoelen over?

Maak er hartige pannenkoeken mee. Maak een beslag van 150 g bloem, 1 ei en 375 ml melk. Voeg een snufje zout toe en roer er 2 eetlepels olijfolie door. Bak de paddenstoelen met boter of olijfolie goudbruin en haal ze uit de pan. Bak daarna de pannenkoeken in het vet waar je de paddenstoelen in hebt gebakken. Leg ze op een bord, besmeer met ricotta en serveer met paddenstoelen en Gorgonzola.