Zo ontstond Pinkyrose

Soms kruisen levenspaden elkaar precies wanneer de sterren goed staan. Op een avond werden Mat Buitelaar en Hugo van den Emster aan dezelfde grote tafel geplaatst in de Fiskebar, Antwerpen. De twee raakten in gesprek – later die avond werd er een nieuwe zaak beklonken. Nu zijn de mannen de eerste ter wereld die verse limonadesiropen maken zonder smaakversterkers en conserveringsmiddelen.

Zo logisch als wat. Mat – twintig jaar chef-kok geweest – vond dat er naast wijn en bier ook gastronomische frisdranken moesten zijn. Zeker in deze tijd, waarin mensen kiezen voor puur en gezond eten. Hij brouwde thuis al siropen en had er voor één zelfs al een naam: pinky rose. Creatief ondernemer Hugo zag direct potentie in het idee. Hij bedacht een aantrekkelijke verpakking met bijpassend icoon, de flamingo. Die geeft het merk een vleug Miami Vice. Een vlucht uit de duffige homemade-hoek.

Unieke blik(jes)

In hun lichte, grote keuken in de Foodstudio in Rotterdam bedenkt het duo nieuwe siropensmaken from scratch. Daar proef je wat bij af, met én zonder advies van barmannen. Alles om tot iets unieks te komen. “We proberen niets na te doen, blijven origineel. Daarom gebruiken we ingrediënten met specifieke, unieke eigenschappen.”

Het maken van siropen kun je vergelijken met bouillon trekken. “Het duurt wel zeven dagen om een Pinkyrose op smaak te brengen.” De truc is vooral ‘hele’ ingrediënten te gebruiken. Complete citroenen, bijvoorbeeld. En deze lang te laten sudderen, zodat de pure smaak vrijkomt. In de keuken van Mat en Hugo borrelen nu dagelijks twee ketels van 100 liter, binnenkort zijn dit er zes van 300 liter. Blikjes vullen – wat nu oldschool met de trechter gaat – gaat vanaf dan ook met de ‘blikjesvulmachine’

Smaak regeert

Bij Pinkyrose draait alles om smaak. Die krijg je door optimaal gebruik te maken van de bouwstenen van de natuur. Niks komt uit een pakje of van een poedertje, dus. “Vanille maakt zacht, sereh fris. De eerste siroop die we maakten was de Spiced Lemon & Rose. Een frisse, pittige siroop met rozenblaadjes, rode peper, oosterse kruiden en specerijen. Er zitten veertien ingrediënten in. Alles bij elkaar smaakt het als een wandeling door een Thaise rozentuin.” Mmm, haal snel een blikje bij Marqt.

Zon in je glas

Proef gelijk een van hun andere smaakexplosies: Floral Ginger & Orange. Subtiel zoet en bloemig, met sinaasappel, kurkuma, verschillende soorten gember, peper en oriëntaalse kruiden. Smaakt naar de zomer. En is net zo goed voor je. Alle siropen van Pinkyrose zijn gemaakt met compleet natuurlijke ingrediënten, specerijen en kruiden. En aandachtig op smaak gebracht. Zoals je mag verwachten van een chef.

Dorst gekregen? Wij ook. Haal een blikje Spiced Lemon & Rose en/of Floral Ginger & Orange en proef. Ontdek ook de geconcentreerde siropen. Schenk je maanden mee!