Plastic is en blijft een heet hangijzer, zeker voor Marqt. We willen minder plastic in onze winkels, maar serieus, hoe graag je er ook vanaf wilt, je ontkomt er ook niet helemaal aan. Plastic heeft een paar grote voordelen. Om die reden wordt het nog altijd op grote schaal geproduceerd. Wat wij kunnen doen, is streng zijn achter de schermen. Op welk plastic wel en niet in onze winkels komt, in welke gevallen en onder welke voorwaarden.

Rode vlaggen op de groenafdeling

We krijgen regelmatig vragen over waarom we nog plastic in onze winkels hebben, soms zelfs in capslock. De meest bekritiseerde afdeling waar we plastic gebruiken is AGF - groente en fruit. Toch is het juist daar niet zo gek. Onbewerkte producten als paprika’s en komkommers hebben bescherming nodig om onbeschadigd, langer vers en smaakvol te blijven. Er zit dus een goede reden achter. Zonder onszelf daarmee vrij te pleiten.

Eigenlijk zit plastic ons ook niet zo lekker in de maag. Bij het maken van plastic worden namelijk fossiele - niet hernieuwbare - brandstoffen op grote schaal uitgeput. Bovendien komen er veel chemische stoffen bij vrij, en dan is het eindproduct ook nog eens niet-bioafbreekbaar. Ter illustratie: gooi je nu een plastic flesje op straat, grote kans dat je ‘m over 100 jaar nog terugvindt. Sommige deskundigen zeggen zelfs 1000.

De genuanceerde waarheid

Hoe ‘slecht’ plastic ook is, het is tot nu toe het meest handzame verpakkingsmateriaal dat we ooit hebben bedacht. Het is licht en flexibel, waarmee (in plastic) verpakte producten efficiënter te transporteren zijn. De snelle doordenker weet: minder vrachtwagens = minder CO2-uitstoot = beter voor het milieu. Al blijft het kiezen tussen twee kwaden.

Ook moeten we ons houden aan bepaalde hygiëne-richtlijnen. Zolang we nog geen structureel alternatief hebben, houdt plastic producten langer vers en optimaal beschermd tegen bacteriën. Hierdoor hoeven we minder eten weg te gooien, wat weer helpt om minder voedsel te verspillen. Daar mogen we sowieso beter op letten. Komen we volgende keer op terug.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is confronterend, maar het feit dat we nog zoveel plastic in winkels zien, is mede onze eigen schuld. Het goede nieuws is dat we er dus zelf iets aan kunnen doen. Erover nadenken alleen al. En selectiever zijn.

Waar wij kunnen, kiezen we voor onverpakt. Wil je zelf het gebruik van plastic helpen terugdringen? Koop waar mogelijk producten zonder verpakking. En wil je toch iets verpakts, kies dan de duurzame optie. Let ook op hoe je eten bewaart: in of buiten de koelkast? Ook belangrijk is hoe je dingen weggooit. Hoe meer mensen je nadoen, hoe minder plastic er hoeft te worden aangeboden en hoe beter we omgaan met de natuur.

Wat Marqt eraan doet

Ondertussen blijven we kritisch. In de eerste plaats verpakken we minimaal. Is een verpakking toch nodig, dan staan drie waarden voorop: kwaliteit van het eten, gezondheid van de mens en het voorkomen van verspilling in de keten, van oogst tot aanrecht.

We kiezen daarom voor gerecyclede én recyclebare materialen zoals PET en rPET. Bovendien maken we gebruik van ‘bioplastics’, gewonnen uit bijvoorbeeld rietsuiker en maïs, zoals de meeneemzakjes bij AGF. Ook zoeken we composteerbare en/of scheidbare materialen die hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. En is het ons streven om op zoveel mogelijk verpakkingen te vermelden hoe je het moet weggooien.