Gluten. Je krijgt er buikpijn, migraine en ‘tarwetieten’ van, het zogenaamde Dolly Parton Effect, of Bagel Boobs (bekt nog lekkerder). Ja, baseer je voeding op gluten en je krijgt last van allerlei typisch 21e eeuwse kwaaltjes. De media voerde zo'n stevige kruistocht tegen gluten dat inmiddels praktisch iedereen lijdt onder de broodmaaltijd. De voedselindustrie rook geld. Glutenvrije pizza’s, pasta’s en koek duiken overal op, maar heb jij die eigenlijk wel nodig?

Eerst even over ’glu·ten’

Gluten betekent 'kleefstof uit de eiwitten van graankorrels', terugvoerend op het Latijnse woord voor lijm. Historisch gezien is het woord enkelvoudig onzijdig: het gluten. Dus je zegt: gluten ís. Verwarrend toch? Leuk weetje voor bij het ontbijt!

Hoe dan ook, gluten is een eiwit. Het komt voor in tarwe als spelt, rogge, gerst en khorasan en lost niet op in water - planten slaan het op als reserves. Voor ons is het een perfect middel om brood te laten rijzen. Of om binding en structuur te geven aan allerlei producten, van pasta tot pizza, sauzen en snoep.

Glutenvrij voor de hele kliek?

Mensen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) kunnen geen hap van glutenrijke producten nemen zonder ziek te worden. Let wel, geen hap. Een compleet glutenvrij dieet is voor hen de enige remedie.

Terwijl maar 1% van de bevolking aan coeliakie lijdt, neemt het glutenvrije dieet een run in de voedingsindustrie. Sommige diëtisten spreken stellig over de schade en klachten die gluten eten veroorzaakt. Denk aan prikkelbare darmen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichts- en spierklachten. Wie gluten vermijdt, voelt zich lekkerder, wordt ouder, ziet er beter uit en heeft minder last van allerlei moderne kwaaltjes. En dat willen we allemaal. Dus weg met gluten?

Vanwege de medische alarmbellen laten tegenwoordig ook mensen zonder coeliakie gluten tegenwoordig radicaal links liggen. Ze geven hun dieetwensen massaal door in restaurants, gaan over op het zogenaamde paleo-’oerdieet’ en beschouwen ’glutenvrij’ als synoniem voor gezond. De voedingsindustrie is de lachende derde. Aan zo’n zogenaamde glutenintolerantie valt geld te verdienen.

De geneeskunde is inmiddels een stap verder. Mogelijk zijn andere stoffen in graan de veroorzakers van klachten. Dus knap je op van glutenvrij, dan kan dat komen door het glycemische effect van het weglaten van snelle koolhydraten.

Beslis zelf

Let op, we zeggen niet dat glutenvrij eten niet goed is. Voor coeliakie-patiënten is het medische noodzaak, voor anderen met gevoelige darmen kan het helpen minder vaak tarweproducten te eten. Voor hen hebben we een fantastische lijn glutenvrije producten van Lisa’s Choice. Goede, smaakvolle alternatieven.

Maar pas op met de hype. De term glutenvrij wordt tegenwoordig ook ingezet als marketingtool. Bedenk dat er in feite niets mis is met brood. Graan is gezond, vezelrijk en bevat veel ijzer, vitaminen en mineralen.

Dus voordat de glutenvrije trend leidt tot een grootschalig tekort aan micronutriënten, snijden wij nog een heerlijk knapperige plak brood af. Jij?