Ingredi├źnten

  • 2 kg mosselen
  • 2 preien
  • 1 venkel
  • 80g wit brood
  • 8g verse peterselie + paar takjes om te garneren
  • 30g geraspte oude kaas
  • 4 el olijfolie
  • 1 el roomboter
  • zout en peper naar smaak

Lekker met:

Toast, zilvervliesrijst of een frisse salade van sla, komkommer en tomaat.

Wijntip:

Purato Catarratto

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200┬░C.
  2. Maak de mosselen schoon. Spoel ze goed af onder koud water. Gooi exemplaren die niet goed dicht zijn of kapot zijn weg.
  3. Doe de mosselen en 50ml water in een ruime pan. Leg de deksel op de pan en draai het vuur hoog. Schud een paar keer met de pan, de mosselen openen in 3-4 minuten.
  4. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.
  5. Snijd de prei in ringen en de venkel in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de prei en venkel 3-4 minuten tot ze een kleurtje krijgen.
  6. Vet een ovenschaal in met wat roomboter en verdeel hier de mosselen over. Meng de prei en venkel er door.
  7. Hak het brood, de peterselie en 2 eetlepels olijfolie in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de mosselen.
  8. Zet de ovenschaal 8-10 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en de bovenkant goudbruin ziet. Garneer met wat extra peterselieblaadjes en drizzle er wat olijfolie over.

Kaas en brood over?

Maak hartige wentelteefjes. Meng een ei, 200ml melk en een snufje zout door elkaar. Snijd het brood in plakken en leg in het eimengsel. Bak ze in een koekenpan met wat boter in 1-2 minuten bruin, leg er wat kaas op en doe een deksel op de pan zodat het mooi kan smelten.