Familiebedrijf

Abma’s is het bedrijf van Walter en Cesar Abma. Vader en zoon maken olijfolie, azijn en houdbare tomatenproducten. Ze importeren zeven olijfoliën en vijf soorten azijn van Zuid-Europese boeren. Verder doen ze alles zelf, van akkers tot in de winkels. Zo brengen ze de oliën zelf op smaak met kruiden uit eigen tuin. Die teelt gebeurt deels in de Beemster, deels op Zorgwekerij Osdorp.

De Beemster is de plek waar het ooit begon voor Walter Abma. Zijn opa was groenteteler - Walter hield er van jongs af een eigen tuintje bij. Terwijl kleine Abma zijn eerste bietjes oogstte, kookte oma met de opbrengst van het land de lekkerste gerechten van de meest simpele combinaties. Daar leerde Walter wat hij nu nog belangrijk vindt: smaak, herkomst, seizoen. Verspilling? Dat bestond niet. Van overschot maakte je houdbare producten. Ook dat doet hij nog steeds.

Met zorg geteeld

Abma’s zit gevestigd op Zorgkwekerij Osdorp. Op de drie hectare grond tussen Amsterdam en Haarlem staan fantastische kassen waar allerlei groente op milieuvriendelijke manier worden verbouwd. Een duurzaam reguleringssysteem reageert op het weer, regen wordt opgevangen in tonnen en gebruikt voor irrigatie. Natuurlijke ’predatoren’ bestrijden eventueel ongedierte. En in de zomer bulkt het er van de tomatenplanten. Netjes opgehangen, ingedraaid en ontdiefd.

Van die kilo’s tomatenoogst blijft er vaak iets over. Soms wordt er meer geoogst dan er vraag is, hebben tomaten een afwijkende vorm of voldoen ze niet aan kritische eisen van de klant – zes aan de tros in plaats van vijf, bijvoorbeeld. Van die overtollige tomaten maken de Abma’s producten als ketchup, gazpacho en tomatensoep. Zonder e-nummers of toegevoegde suiker. Houdbaar en lekker.

Mis je de zomer nu al? Hoeft niet, zolang de Abma’s hun werk doen. Ontdek de bijzondere smaken van alles wat ze maken.