Partner: BBrood

Toen we met Marqt begonnen spraken we één ding met elkaar af: we verkopen alleen brood dat op de juiste manier is gemaakt door mensen die niet vies zijn van een beetje deeg tussen de vingers. Daarom werken we samen met BBrood: echte vakbakkers die brood bakken op de ambachtelijke manier. Ouderwets of gewoon hoe het hoort? Het belangrijkste is dat we hun brood nog geen dag op tafel willen missen.

Analoog brood

Het mooie van BBrood is dat ze vrijwel al hun broden maken met desemdeeg, en dat is niet de makkelijkste of snelste weg. Wel de beste. Lekker brood maak je idealiter met de hand. Door het deeg te laten rusten en rijzen, te spelen met temperatuur en luchtvochtigheid en precies de juiste combinatie te vinden van meel en water. Ieder desemdeeg is anders en zorgt voor een unieke smaak en karakter.

Van moederdeeg tot degelijke (zuur)desem

Zoals gezegd gebruiken onze bakkers desem. Maar wat is dat eigenlijk? Heb je zelf weleens brood gebakken, dan weet je dat je daar in ieder geval vier ingrediënten bij nodig hebt. Meel, water, rijsmiddel en zout. Voor standaard broden is dat rijsmiddel gist. Desem rijst via wilde gisten; hiervoor gebruiken onze bakkers een moederdeeg.

Dit moederdeeg is een papje van bloem met water. Dit moet je uren of soms zelfs dagen laten rijzen, een proces waarbij melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk gaan doen. Spontane fermentatie, als je het mooi wilt zeggen.

Glutenvrij?

Het is niet zo dat er 0,0 gist wordt toegevoegd aan onze desembroden. Er gaat een minihoeveelheid bij het moederdeeg. Dat helpt het proces op gang. Onze volkoren bonkbroden krijgen zelfs dat niet. Daardoor zijn ze iets zuurder en compacter en bevatten minder gluten – mensen met een glutenintolerantie kunnen ze makkelijker verteren.

Een plukje van het moederdeeg wordt bewaard om de gisting van een ‘nieuw’ deeg in gang te zetten. Met het restant kneden de bakkers broden. Die bakken ze af op de vloeren van steenovens. Door het zo te doen ontstaat die mooie stevige, knapperige korst. Niet alleen aan de bovenkant van het brood, maar helemaal rondom.

Langer lekker

Misschien viel het je al op dat we bij Marqt ook ongesneden broden verkopen. Zo blijven ze langer vers. Uiteraard kunnen we ze wel voor je snijden. Is je brood nog warm, laat dan de zak open. Zo kan de condens weg en blijft de korst langer krokant.

Wil je het gesneden én lang bewaren, vries het dan in de papieren broodzak in. Dan is het nog drie weken lekker. Oppiepen is zo gebeurd. Maak het brood een beetje nat en schuif het 5 minuten in een hete oven (200°C). Zo krijg je ‘m ook weer knapperig.

Ruik je ons verse broden al vanuit je keuken? Kom langs, ze liggen voor je klaar.