Ingrediënten

150 gr havermoutvlokken

200 gr ongezouten & ongebrande gemengde noten

2 tl bakpoeder

1 tl zout

100 gr ongezouten roomboter

3 el (bloemen)honing

3 zakjes rooibosthee

Bereiding

  1. Vet een cakevorm in van 1 l met boter. Knip een stukje bakpapier voor op de bodem en laat het aan weerszijden uitsteken zodat je straks het brood er gemakkelijk uit kunt halen.
  2. Meng de havermoutvlokken, 150 gram van de notenmix, bakpoeder en zout in een mengkom.
  3. Zet een steelpannetje met honing en boter op laag vuur en laat de boter zachtjes smelten. Voeg aan de havermout toe en schep goed door.
  4. Zet 500 ml thee van 3 zakjes rooibosthee. Laat 3-4 minuten trekken. Voeg bij het havermoutmengsel en meng opnieuw goed. Laat 2 uur staan en schep af en toe om. Verwarm de oven voor op 180°C (elektrisch).
  5. Doe het mengsel in de cakevorm. Verdeel goed over de vorm en bestrooi met het restant noten. Bak 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal uit de vorm en bak nog eens 15 minuten zonder bakvorm. Laat afkoelen op een taartrooster. Het havermoutbrood wordt niet zoals een cake helemaal droog van binnen, maar blijft een beetje smeuïg.

Serveertip

Lekker met honing of wat dikke yoghurt (Griekse yoghurt of kokosyoghurt).

Havermout over?

Maak een voedzaam ontbijtje. Doe 40 gr havermoutvlokken samen met 120 ml (haver)melk in een steelpannetje. Voeg 1 theelepel kaneel toe, 2 grof gehakte dadels en breng de melk aan de kook. Besprenkel eventueel met wat grofgehakte honing en garneer met een handje grof gehakte noten