Ingrediënten
- 1kg mosselen
- 1/2 venkel
- 1/2 middelgrote ui
- 1,5tl venkelzaad
- 1/2 glas witte wijn
- 50g Bleu d’Auvergne kaas
- 25ml slagroom
- 1 takje peterselie
- 1el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Lekker met: (Zoete aardappel) frites, stokbrood of een frisse salade met venkel.
Wijntip: Peacock Chenin Blanc
Bereiding
- Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder de mosselen die kapot zijn of open blijven staan als je erop tikt. Laat de mosselen tot gebruik in het water staan.
- Verwijder de onderkant en de stelen van de venkel. Halveer de venkel in de lengte (gebruik 1 helft voor dit gerecht) en verwijder de harde kern. Snijd in blokjes. Hak de ui fijn.
- Verhit de olie in een (mossel)pan. Voeg de blokjes venkel, fijngesneden ui en het venkelzaad toe. Bak 4 minuten op middelhoog vuur. Doe de mosselen in de pan en schenk voorzichtig de wijn er over. Doe de deksel op de pan en breng op hoog vuur aan de kook voor 1-2 minuten. Schud met deksel op de pan even goed om.
- Schenk de slagroom in de pan en doe daar 30g van de Bleu d’Auvergne kaas bij. Schep alles goed om. Doe de deksel opnieuw op de pan, breng weer aan de kook en kook 1 minuut door. Schud weer goed met de deksel op de pan, zodat alle slagroom en kaas over de mosselen is verdeeld.
- Hak de peterselie grof en strooi over de mosselen. Garneer eventueel met de extra kaas.
Venkel over?
Maak er een frisse salade van. Snijd de venkel in hele dunne plakjes. Snijd een kwart komkommer ook in dunne plakjes. Leg beiden in een saladeschaal. Snijd een halve appel in dunne plakjes. Voeg bij de salade, besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Lekker met getoaste noten (zoals hazel- of pistachenootjes). Combineer eventueel met wat stukjes Blue d’Auvergne kaas.
