In Limburg is het een echte carnavalssnack: een bal gehakt onder een krokant laagje kruim. Bij Marqt kennen we ‘m als Limburgs gehaktbrood. Lekker hartig en met een knapperig-zachte textuur waar Nick Topp regelmatig aan denkt als er biertjes liggen koud te worden. Hij fietst er speciaal voor naar Marqt: “geen slager, geen speciaalzaak, geen enkele andere winkel heeft zulk gehaktbrood.”

Nick kan zelf behoorlijk verdienstelijk koken en zoekt naar ingrediënten van goede komaf. Zeker als het om vlees gaat wordt hij steeds kritischer - dat zie je aan de kaas-vleesratio op zijn borrelplank. “Kaas wint de afgelopen jaren meer terrein, maar dit gehaktbrood hoort er nog steeds bij. Die van Marqt komt van het Maastrichtse Saveurs, waar ze de specialiteit lijken te hebben uitgevonden. Mosterd erbij, klaar.”

Meesterlijk lekker

Ooit probeerde Nick het gehaktbrood na te maken, maar dat lukte voor geen meter. “Bij de smaak kwam ik in de buurt, maar mijn gehaktbrood viel uit elkaar, kreeg niet de juiste consistentie. Vooral de textuur van die van Marqt is goed: de knapperige buitenkant in combinatie met het zachte midden. Het recept is onnavolgbaar.”

Geen dertien in een dozijn

Dat is precies wat Marqt volgens Nick onderscheidt van andere winkels. “Marqt heeft wel iets weg van een traiteur. Je gaat erheen voor echt lekkere dingen. Bij de producten die ik bij een reguliere supermarkt haal, denk ik weleens: dat kan ik zelf beter. Bij Marqt is het andersom. Het eten daar is verrassend, heeft echt smaak. Er is over nagedacht, zorg aan besteed en de ingrediënten zijn van topkwaliteit.”

Zo is het ook met het Limburgs gehaktbrood. Het is met de hand gemaakt van Limousin rundvlees en Duroc varkensvlees. Dat krokante buitenlaagje is paneer van ambachtelijk brood van de Bisschopsmolen. “Geen gehaktbal is dezelfde. Je proeft dat het geen fabriekswerk is, waarbij je links op een knop drukt en er rechts ballen van een plank komen rollen. Dit komt vers uit handen van goede koks.”

Systeemverandering in gang

Nick komt bij Marqt sinds we startten in 2008. “Ik houd van bedrijven die het anders doen. Ik zie dat Marqt kwaliteit wil bieden en eerlijke handel nastreeft in een keten waarin veel, zo niet alles om geld draait. Op de Overtoom boden ze als een van de eerste randstedelijke retailers podium aan lokale leveranciers die een duurzaam en goed verhaal hebben. Je moet ergens beginnen. Marqt zette een trend in gang.”