Lezen we dit goed? Volgens cijfers van het Visbureau komt makreel slechts bij een op de vijf huishoudens wel eens op tafel. Volgens Kelly Nicolaas mag dat vaker. Volgens onze trouwe klant is de smaakvolle vis het lekkerste dat we hebben. Omdat de Marqt-makrelen de behandeling krijgen die ze verdienen.

Soms wil ze ‘m gestoomd, dan weer gerookt: voor beide varianten gaat ze speciaal naar een van onze winkels. Komt ze elders in de verleiding, dan stuit ze vaak op een teleurstelling. “Ik heb iets tegen graatjes. Bij Marqt kunnen ze steengoed fileren. De gestoomde variant ligt sowieso graatvrij voor je klaar. De makreel is zacht als boter en smaakt verfijnd en toch stevig. Je hoeft er niets mee te doen, het kan zo op tafel.”

Het betere boodschappen doen

Winkelen bij Marqt is voor Kelly een uitje. Al sinds ze jaren terug boven ons vroegere filiaal bij het Rembrandtplein werkte, zijn het de knapperige broden, rauwe chocola en het rijke aanbod verse vis die haar iedere keer opnieuw naar de winkel trekken.

Leuke bijvangst: ook haar tweejarige dochtertje heeft Marqt omarmd. “We gaan graag samen. Ze kent het assortiment ongeveer uit haar hoofd. We laten producten door onze handen gaan, proeven wat er te proeven valt. En wil ze iets lekkers, dan weet ik zeker dat het van een goede plek komt en er niet onnodig veel suiker in zit.”

Goede weg van zee naar bord

Bij de visafdeling koopt Kelly steevast makreel. Of die uit de Noordzee of Atlantische Oceaan komt, hangt af van visstand en seizoen. Bij Visrokerij Meij worden de makrelen op traditionele manier gestoomd en/of op beuken- of eikenhout gerookt. “Je proeft dat alles met aandacht en zorg is gedaan. Geen lopende-bandwerk.”

Vriendelijke service

Die toewijding voel je ook in de winkel. “Bij Marqt kunnen ze fileren als de beste – als ik op de visafdeling bij het Rembrandtplein binnenkwam, wisten ze meteen wat ze te doen stond. Zulke service is zeldzaam tegenwoordig.”

Nog advies over hoe je die makreel het beste kunt serveren? “Zeker, de gestoomde variant is op z’n Japans erg lekker, met soja-gemberdressing. Ideaal, want zo klaar. Aan de gerookte hoef je eigenlijk überhaupt niets te doen. Als ‘ie maar graatvrij is.”