Noem ‘m pinksternakel, witte wortel of doodnormaal pastinaak. Vraag je het Felicia Sedoc, caissière bij Marqt – filiaal Ceintuurbaan – dan mag ‘ie direct van de lijst ‘vergeten groente’ worden geschrapt. Gestoomd is de witte wonderwortel al heerlijk, maar ook als stoofpotje of in een soep met zoete aardappel en winterpeen doet ‘ie het goed. Of als anijszoet tussendoortje.

Snoep uit de natuur

Felicia eet pastinaak regelmatig om haar zoete honger te stillen. Ze is beperkt in wat ze kan eten. Daarom is ze voorzichtig met eiwitten, koolhydraten, vetten, groente en kruiden. Van gebak, snoep, ijs en gefrituurd eten moet ze helemaal wegblijven. Maar er zijn wel degelijk suikers die ze wél mag eten, zoals de inuline in pastinaak. “Het is gezond en geeft toch dat snoepgevoel. Ik zie het als volwaardig tussendoortje.”

Voor een goede crèmewitte wortel struint Felicia graag de schappen af. “Het is nog geen massaal gewilde groente, dus nemen weinig supermarkten de moeite om écht lekkere pastinaken aan te bieden. Het belangrijkste is de versheid. Ook biologische of biodynamische teelt, dus zonder chemische middelen en gewasbewassing, komt de smaak ten goede. Marqt doet daar moeite voor. Wat je proeft, is puur pastinaak.”

Tegenovergestelde van anoniem

Vanwege haar verstoorde vertering verruilde Felicia haar baan als regieassistent in de filmindustrie voor een functie achter de kassa bij Marqt, waar ze al jaren vaste klant was. Ze heeft het er naar haar zin. “Bij Marqt krijg ik de ruimte om klanten de service te geven die ze verdienen. Dat vind ik belangrijk. Ik ben begaan met mensen en eindeloos in ze geïnteresseerd. Via oprecht contact geef ik daar invulling aan.”

Winkelen als vroeger

Bij Marqt herkent Felicia het winkelen van vroeger. Bij haar thuis werden iedere zaterdag de boodschappen gedaan. Vader en zus gingen naar de markt en Felicia, een jong meisje nog in de jaren zeventig, hartje Amsterdam, ging de winkels af. “Dat was mijn taakje. En zoals dat toen normaal was, ging ik langs allerlei winkels: bakker, kruidenier, slager, groentewinkel, noem maar op. Overal werd ik geholpen door vriendelijke mensen. Boodschappen doen was leuk.”

Decennia later, tijdens haar eerste bezoek aan Marqt – filiaal Overtoom – werd ze overvallen door herinneringen. “Die typische kruideniersgeur hing er. Een overdekte markt met afdelinkjes. Alle zaakjes waar ik vroeger langsging, in één. Groente en fruit, vis, vlees, kaas en zuivel, alles vers. Medewerkers achter de kraampjes die echt van de hoed en de rand weten en met passie over hun producten kunnen vertellen. Overal scheen liefde voor eten door. Een winkel als ode aan de natuur.”

De tijd nemen maakt het leuk

Wat haar trof, was de aandacht voor de boodschappen doende mens. “Het is zo leuk om er de tijd voor te nemen in plaats van mandje vullen, betalen en weg. Ik wil producten kopen van zo goed mogelijke kwaliteit. Biologisch of biodynamisch, zo vers mogelijk. Ik wil alles kunnen vragen over producten. De verhalen erachter horen. Waar ze vandaan komen, hoe ze zijn gemaakt en door wie. Ook vind ik het belangrijk om je gezien te voelen. Dat er de tijd voor je wordt genomen, al koop je maar één ding.”

Achter de kassa is ze een van onze favoriete medewerkers: behulpzaam, vriendelijk, vrolijk en karakteristiek. Ook belangrijk: haar liefde voor eten is net zo groot als die van ons. “Zoek je een goed pastinaakrecept, reken dan bij mij af. Ik kan je precies vertellen hoe ik dat zelf thuis doe. Echt, je wilt gegarandeerd nooit meer anders.”