Nooit meer bier of nooit meer kaas? Dat is voor bierbrouwers Do en Tessel (Gebrouwen door Vrouwen) als vragen welke van je twee kinderen je de liefste vindt. Een duivels dilemma. Bier moet blijven - het is hun business. Maar kaas moet ook blijven, want dat is zó heerlijk en helpt goed tegen een kater. Vraag je naar hun lievelingskaas, dan is dat unaniem de Terschellinger jong belegen. Omdat die romig is en vet, en toch niet brokkelt bij een schaafbeurt.

Kaas past bij bier zoals de zussen Do en Tessel bij elkaar passen. De zin die de een begint, maakt de ander af. Do: “We vinden kaas zo lekker dat we… [raakt afgeleid], Tessel: “...tijdens de lockdown in 2020 kaas- en bierpakketten zijn gaan maken. In samenwerking met de Kaasbar. Erg leuk. Kijk, hét bewijs van onze kaasliefde.”

Originele ondernemers

Voor hun zelfgebrouwen biertjes, waarvan ze in het begin liters door de gootsteen moesten spoelen omdat “brouwen toch echt wel een behoorlijk scheikundige aangelegenheid is”, doen Do en Tessel soms inspiratie op bij Marqt. De zussen, die inmiddels door heel Nederland bier verkopen, komen regelmatig langs het filiaal aan de Bilderdijkstraat, Amsterdam. Do: “Het ligt precies tussen ons barretje en mijn huis. Dan stoppen we even en halen we kaas en brood. Een ouderwets saaie combinatie die met écht lekkere kaas en écht goed brood ongelooflijk heerlijk wordt.”

Als ze toch bij Marqt zijn, neuzen ze goed in de schappen. Tessel: “Er staan lokale producten van kleine ondernemers. Die durven doorgaans meer met smaak te experimenteren dan grote spelers. Ik ben regelmatig verrast door die smaken en dan nieuwsgierig wie er achter het merk zitten. Soms gebruik ik hun vondsten als inspiratie voor een nieuw eigen biertje. Zo wilde ik er een maken op basis van het citroen meringue-taartje. Het draaide nergens op uit, maar was leuk geprobeerd.”

Smaak uit de streek

De Terschellinger jong belegen is ook zo’n product dat je niet overal tegenkomt. De kaas is smeuïg en ziltig, want gemaakt vlakbij zee. Gevarieerde flora in het gebied waar de koeien grazen en het gebruik van eigen ruwvoer geeft de kaas een zachte smaak. Tessel: “Als je het mij vraagt is dit de ultiem Nederlandse kaas. Ook fijn: ondanks de zachtheid van de kaas, kun je er makkelijk plakjes van af schaven.”

Niet doorsnee

De biertjes van Gebrouwen door Vrouwen liggen vanaf het eerste uur bij Marqt, en dat is niet voor niets. Do en Tessel, elkaar om en om aanvullend: “Marqt kiest ervoor om te vernieuwen in een winkel met veel ruimte, bijzonder eten en een relaxte sfeer. Medewerkers nemen de tijd om je echt wat te vertellen over het verhaal achter de producten. Een goede verkoopplek voor ons bier, dat ook niet doorsnee is.”

Sta je binnenkort bij Marqt om de Terschellinger jong belegen te kopen, neem er dan ook een biertje van Do en Tessel bij. Do: “De kaas past het beste bij onze Gin Weizen. Een witbiertje met jeneverbes, korianderzaad en sinaasappelschil. Romig en toegankelijk, net als de kaas.”