Samuel Levie begint iedere dag met koffie. Dat is traditie. Ongedoucht, alleen in boxer en t-shirt en nog vóór hij de kinderen uit bed haalt, sipt hij er een weg aan de keukentafel. Kom niet aan dat kopje zwart goud, anders dreigt er chagrijn. Als het maar goede koffie is. Een volle notige, zoals die van Bocca.

Vrijwel iedere week stiefelt Brandt & Levie-voorman Samuel naar Marqt op de Middenweg voor een zak Bocca bonen. De groene, ‘Bombita’, in zijn geval. “Die blend heeft een lekkere dikke, bijna chocolade-achtige koffiesmaak. Heerlijk, of je er nu espresso of cappuccino mee maakt.”

Alles onder één dak

Sowieso vindt Samuel Marqt een fijne plek om boodschappen te doen. “Liefst koop ik alles bij lokale ondernemers, want die vertrouw ik het meest. Bij Marqt vind je verschillende van zulke producenten onder één dak. Zuivel van de Weerribben, altijd bijzondere kazen, onbespoten groente en fruit van dichtbij en steengoed vlees. Eten waar je niet over na hoeft te denken, omdat Marqt al namens jou kritisch is geweest.”

Betrouwbare bonen

Ook Bocca is zo’n bedrijf waar je van op aan kunt. Een typisch Marqt-merk, vindt Samuel. “Het Amsterdamse Bocca is de laatste jaren flink gegroeid. Bocca doet als koffieproducent serieus zijn best om eerlijk samen te werken met de boeren op de plantages. Dat is in de koffieketen nog absoluut geen gegeven.”

Dat doet Bocca vanuit oprechte interesse in de boeren en wat ze doen. En door intensief én constructief met ze samen te werken op vriendschappelijke basis. Bovendien betaalt het bedrijf een eerlijke prijs voor de bonen en het werk - in 2017 zelfs 56% meer dan de Fairtrade adviesprijs. Ook belangrijk voor smaakman Samuel: de bonen krijgen het respect dat ze verdienen. Bocca-branders zijn echte ambachtsmensen. Ze weten de ultieme smaak uit iedere boon omhoog te halen.

Visionair verwant

Dat soort waarden zijn cruciaal voor Samuel en Brandt & Levie-medeoprichters Geert van Wersch en Jiri Brandt. “In feite werken wij volgens dezelfde filosofie. Met de boeren die onze varkens houden bouwen we echt iets op, omdat we zeker willen weten dat de beesten goed verzorgd worden. Natuurlijk omdat we het belangrijk vinden dat de dieren een goed leven hebben, maar ook omdat we ervan overtuigd zijn dat je zo de beste smaak en kwaliteit krijgt. Voor minder doen we het niet.”

De beste kickstart

Terug naar de koffie dan. Een dag geen koffie is een dag niet geleefd? “Wel een beetje. Dat stamt uit de tijd dat we begonnen met Brandt & Levie. We gingen op reis naar Italië om het vak te leren van echte worstmeesters. Het waren lange dagen. Onderweg naar de slagerij stopten we altijd even bij zo’n typisch Italiaans koffiebarretje. Daar verdreven we de slaap met stevige cappuccino’s. Staand, want dat is goedkoper. Sindsdien kan ik niet zonder die lekkere tik van de cafeïne.”