Müller

Grüner Veltliner

Zeg je Grüner Veltliner, dan zeg je Oostenrijk. Het is daar de meest aangeplante druif en die levert mooie wijnen met aroma’s van citrus en steenvruchten op. En dat kenmerkende zuurtje? Dat is precies wat ‘m zo lekker maakt! Wijnmaakster Marlies Müller maakt haar wijn van handgeplukte druiven die in roestvrijstalen tanks worden vergist. Is dat belangrijk? Ja!

Vergisting in houten vaten zorgt er namelijk voor dat er altijd aroma’s van de houtopvoeding in de wijn terecht komen. Grüner Veltliners smaken juist fris en licht-mineralig – en dat wil Marlies graag zo houden. Drink ‘m bij zomerse salades, licht vlees of gerechten uit de Aziatische keuken.

€ 10.49 per fles

Catarratto

Vegan & biologisch

Pinot Grigio

Bij Purato zetten ze alles op alles voor fantastische wijn, die ook nog eens op een verantwoorde manier gemaakt wordt. Deze is CO2 neutraal, en wordt gebotteld in een fles van gerecycled glas, is bovendien volledig biologisch én vegan. Waar je dat bij schenkt? Hij is heerlijk bij gegrilde vis, gegrilde groenten of risotto.

Deze Siciliaanse wijn is gemaakt van 60% Catarratto druiven en 40% Pinot Grigio druiven. De eerste worden laat in het seizoen geplukt, de laatste vroeg, en die combinatie levert wat op: als ze na de vergisting worden vermengt, heb je een glas vol tropisch citrusfruit.

Van € 7.19 voor € 6.49 per fles (t/m 6 april 2021)

Weingut Hain

Weissburgunder

Leuk weetje: Weissburgunder is precies dezelfde druif als de Pinot Blanc – alleen groeit ‘ie in Duitsland. In de Moezel zijn de wijngaarden (héél) steil, waardoor alle druiven zonlicht krijgen. Goed voor de rijping.

Na de pluk en het kneuzen worden de druiven 24 uur op een gekoelde plaats ingeweekt. Zo geven de schillen aroma’s en kleurstoffen af, wat de smaak van de wijn ten goede komt. Omdat ze in roestvrijstalen tanks vergist worden behoudt de wijn z’n frisheid. De afdronk is zacht en mineralig, en vormt een goede combinatie met asperges, (zoetwater)vis en salades.

€ 10,99 per fles

Aimery

Pinot Noir

In Frankrijk weten ze in elke regio wel wat lekkers te maken, maar in de Languedoc – waar deze topper van Aimery vandaan komt – is wel iets héél speciaals aan de hand. Door het warme, zuidelijke klimaat is de opbrengst uit de wijngaarden zo hoog, dat de prijs-kwaliteitverhouding op z’n gunstigst is. Alhoewel de Pinot Noir het vaak lastig heeft bij hogere temperaturen is er in deze wijn niets van te merken!

De Pinot Noir-wijngaarden van Aimery hebben een grond vol klei en kalksteen. Na de pluk worden de druiven in open houten vaten vergist. Hierbij blijven de schillen lang in de wijn zitten, waardoor deze veel kleur afgeven aan de wijn. Daardoor heeft de wijn een dieppaarse kleur, met smaak van rood fruit en een lichte houttoon. Deze wijn combineert goed met gerechten vol structuur, bijvoorbeeld lamsvlees of geroosterd gevogelte.

€ 8,99 per fles