Heb je een koelkast vol groene overblijfselen van de avond ervoor, die daarvoor en oh ja, ook nog wat van het weekend, dan kun je er altijd nog soep van maken. Blokje bouillon erbij, koken, staafmixer erdoor en je hebt een van de beste gerechten van de week, zonder iets weg te hoeven gooien. Ook Kromkommer maakt soepen van groente die anders zouden zijn verspild. Met hun initiatief tegen voedselverspilling redden ze tonnen groente per jaar van de afvalberg.

‘Afval’ met uitstekende voedingswaarde

Terwijl een groot deel van de wereld nog dagelijks honger heeft, gooien wij wereldwijd 30% weg. Een flink deel hiervan is groente en fruit. Veel van deze gezonde producten belanden direct bij het afval, in veevoer of wordt omgezet in biogas. Simpelweg omdat we te veel produceren of omdat de groente niet voldoen aan de perfecte ‘looks’.

Lat voor ‘looks’ ligt te hoog

Afnemers en de EU stellen hoge kwaliteitseisen aan het uiterlijk van groente en fruit. Je ziet het in de winkels: perfecte pastinaken en kaarsrechte wortelen glanzen je toe vanuit het schap, terwijl moeder natuur bepaald geen eenheidsworst maakt. Ga je een dagje oogsten op een kwekerij, dan zie je dat perfectie lang niet de norm is. Tweebeenwortels, hartjesaardappelen en kromme komkommers zitten er altijd tussen. Die smaken geen haar anders, maar voldoen niet aan ons ‘schoonheidsideaal’ of er passen er onvoldoende in een krat en zijn dus niet geschikt voor de retail. Een kromme gedachte.

Beterschap voor het groenteschap

In 2012 besloot Kromkommer de tweebeenpenen, overgebleven tomaten en courgettes met een kras te omarmen en ze een ereplekje te geven in de lekkerste groentesoepen. Het team vond een geschikte partij om de soepen op relatief grote schaal te produceren en verzamelde steeds meer geïnteresseerde winkeliers. Kromkommer is een sociale onderneming. Geld verdienen speelt niet de hoofdrol in hun verdienmodel, maar fungeert als middel om een missie te bereiken: impact op een gezondere voedselketen. Door verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van deze producten, maakt het bedrijf verschil.

Foto: Kromkommer

Eén criterium: als het maar ‘waste’ is (de ‘gekke groentecode’)

In principe is iedere teler welkom bij de ‘Krommunity’, als ze maar groente leveren die anders zouden worden verspild. Om Kromkommer hiervan te verzekeren, tekent iedere aangesloten teler de ‘gekke groentecode’. De seizoenen en het overschot bepalen de hoeveel beschikbare soepen. Dus als er een tijdje geen waste is van een bepaalde groentesoort, dan kan Kromkommer die smaak niet leveren, hoe gewild ‘ie ook is.

Realistische prijs voor een eerlijke keten

Kromkommer betaalt een eerlijke prijs voor de groente. Zo komt het bedrijf op voor boeren en telers, die vaak gedwongen zijn om onder de kostprijs te telen. De prijs van voedsel is flink gekelderd. Die waarde moet weer realistisch worden, en dat kan alleen als afnemers weer normale prijzen gaan betalen. Momenteel werkt Kromkommer eraan afgedankt fruit terug in de winkels te krijgen.