Ingrediënten

  • 2 forellen, schoongemaakt
  • 500g zout
  • 1,5 citroen
  • 1,5 tl roze pepertjes
  • 6 takjes dille + extra voor garneren
  • 1 flinke venkelknol (of 2 kleintjes)
  • 1 rode appel
  • 2 el kappertjes
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Wat heb je verder nodig:

  • BBQ met deksel
  • 2 handjes rookhout (bv. appelhout)
  • emmer
  • aluminium grillschaal

Lekker met:

Stokbrood of couscous of bulgur met citroenrasp

Wijntip:

Biologische Nero d’avola Rosé

Bereiding

  1. Spoel de vissen af en check of ze goed zijn schoongemaakt. Vul een emmer met 6 liter water, los het zout erin op. Leg de vissen in de emmer en laat 2 uur pekelen.
  2. Snijd de citroen in plakken. Kneus de pepertjes. Spoel de gepekelde forellen af onder stromend water, dep ze een beetje droog en vul de buikholtes met de schijfjes citroen, takjes dille en 1 theelepel gekneusde roze pepertjes. Leg de vissen op een aluminium grillschaal.
  3. Steek de BBQ aan en breng naar 100°C. Laat wanneer nodig het rookhout eerst 30 minuten weken in water (zie gebruiksaanwijzing van het hout).
  4. Strooi het rookhout over de houtskool, leg de grillschaal met de vis op het rooster en doe de deksel op de BBQ. Rook de forellen 25-30 minuten op 100°C.
  5. Maak ondertussen de venkelsalade. Snijd de venkel en appel in dunne plakjes. Meng 1eetlepel olijfolie met de kappertjes, het sap van een halve citroen en wat peper en zout. Schenk over de venkel en appel plakjes. Garneer met wat extra dille en de rest van de roze pepertjes.

Tip: Heeft jouw BBQ geen thermometer in de deksel, dan kan je met een vleesthermometer de temperatuur van de lucht onder de deksel meten.

Gerookte vis over?

stamppotje mee. Kook aardappels, meng er crème fraîche door en stamp glad. Breng op smaak met zout en peper. Stamp er een paar flinke handen rucola of waterkers door. Voeg wat kappertjes en stukjes gerookte vis toe.