Smaak belangrijk, maar niet alleen

Misschien is het je al eens opgevallen dat alle chocolade bij Marqt bijzonder lekker is. Maar de smaak – hoewel ontzettend belangrijk – is niet het enige waar we op letten bij de inkoop. Er spelen allerlei randvoorwaarden mee: waar komt de cacao vandaan, door wie wordt de chocola gemaakt en via welke processen?

Geen smet in de chocoladeketen

We zijn kritisch op de hele weg die de cacaoboon aflegt. Van de plantage tot aan het eindproduct in de schappen. Eerlijke handel in de cacaoketen is lang nog niet overal vanzelfsprekend. Omdat wij graag zouden zien dat dit wel zo wordt, zijn we heel selectief.

Alleen chocolade die 100% goed is én van betrouwbare leveranciers komt, ligt bij ons in de winkel. Dat vergt wat uitpluiswerk. Een aantal van onze partners kennen hun cacaoboeren persoonlijk. Ze kopen rechtstreeks in bij de boer en betalen daar een eerlijke prijs voor. Bij de partners die niet rechtstreeks inkopen, hanteren we de sociale keurmerkwijzer.

En natuurlijk zijn we ook kritisch op het eindstadium: verpakking en vervoer. Niet iedereen kan zijn cacao per zeilschip naar Nederland halen, zoals de Chocolatemakers. Maar ga ervan uit: alle chocolade die je bij ons vindt, is daar zo milieuvriendelijk mogelijk gekomen.

Benieuwd naar drie van onze favoriete partners?

Chokay

Van de crispy kokos- tot amandel zeezout-reep en de met Belgische chocolade overgoten amandelen: het is het puurste geluk dat je proeft. De chocolade is helemaal OKAY. Dat wil zeggen: van duurzame cacao en compleet natuurlijke ingrediënten. En – geloof het of niet – zonder toegevoegde suikers. Vandaar chokay.

Chocolatemakers

Proef de verdomd lekkere chocolade van Rodney en Enver, de Chocolatemakers. Bij ons vind je al hun repen, een van de chocoladezeiltjes en uiteraard t/m 5 december ook de Sintreep. Het duo weet precies welke boon waar vandaan komt. Vervoer gaat zo veel mogelijk per zeilboot en fiets, cacaoresten hergebruiken ze in een moestuin… kortom: met vlag en wimpel door naar onze schappen.

Original Beans

Een Amsterdams bedrijf met oog voor uitzonderlijke, duurzame cacaobonen, en dat proef je. Zoals oprichter Philipp Kauffman zelf zegt: deze chocolade is geen snoep, omdat niet de suiker, maar voedzame cacaobonen de hoofdrol krijgen. De namen van de repen verwijzen naar de plek of stam waar de cacao vandaan komt. De Zoque 88% komt bijvoorbeeld uit het Zoque tropisch regenwoud in Mexico. Let op: van Original Beans hebben we een kleine selectie repen, en nog niet in al onze winkels. Maar heb je ze te pakken, dan zijn ze driedubbel en dwars de moeite waard.