Tips & Tricks

Bewaren & invriezen

Bewaar verse asperges maximaal 4 dagen in een vochtige theedoek, onderin de koelkast. Gekookte asperges kun je maximaal 1 dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.

Je kunt het aspergeseizoen een beetje rekken door ze in te vriezen. Schil de asperges, droog goed af en doe in een diepvrieszak of bak. Zo kun je ze 6-8 maanden bewaren in de vriezer. Kook de asperges zonder ze eerst te ontdooien. De kooktijd is dan 1-2 minuten langer dan bij verse.

Schillen

Asperges schillen is een secuur klusje, maar heel belangrijk. Gebruik een asperge- of dunschiller en schil vanaf de kop naar de onderkant. Zorg dat je steeds overlapt, zodat er niets overblijft van de harde en taaie schil. Snijd tot slot ongeveer 1 centimeter van de onderkant. De schillen en afsnijdsels zijn perfect om bouillon van te trekken!

Koken

Breng water aan de kook, bij voorkeur in een aspergepan. Leg de asperges erin zodra het water kookt. Laat 4 minuten koken, zet het vuur uit en laat de asperges vervolgens ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges) in het kookvocht staan. Ga je ze later eten? Haal de asperges uit de pan, breng het vocht aan de kook en leg ze hier nog 1-2 minuten in voor het serveren. Lekker met een hardgekookt eitje, gekookte ham, grof gehakte peterselie en gesmolten boter.

Recepten

De lekkerste asperge recepten op een rij, vind je op onze receptenpagina. Wat dacht je van een frittata met asperges en Hollandse garnalen? Of een lauwwarme salade of een plaattaart? En klassiek met een eitje, ham en aardappeltjes.. you name it, we've got it!