De een is voller dan de ander, de een Bulgaars en de ander Grieks. En nee, dan hebben we het niet over je vakantieliefdes, maar over yoghurt, een doodnormaal product met ruim vierduizend jaar geschiedenis. Het staat in allerlei vormen in het koelvak. We zoomen in op de Bulgaarse en Griekse variant van zuivelboerderij de Weerribben. Om keuzestress te voorkomen.

Bulgaars: milder dan de yoghurt die je kent

Vind je normale yoghurt een tikkeltje zuur? Dikke kans dat je de Bulgaarse variant wél lekker vindt. Deze yoghurt is zachter van smaak, doordat ze in de kleine zuivelfabriek naast de boerderij in de Weerribben een beetje room toevoegen aan de verse volle melk. Het recept is simpel. Je mengt de melk met een ‘yoghurtcultuur’: een mix van bacteriën die de fermentatie op gang brengen, in dit geval de Bulgaarse. Net als normale yoghurt rijpt dit mengsel in tanks, wordt dan glad geroerd en afgevuld. Dankzij een iets hoger vetpercentage – vijf procent – is de Bulgaarse variant dikker dan gewone. Dikker. Het is nog niks vergeleken met de Griekse.

Meer ‘body’ vind je bij de Griek

Dat is namelijk de stevigste van de twee. Dus wil je romige zuivel waar je lepel in rechtop blijft staan, ga dan voor deze volle, dikke variant. De yoghurt is nog eens vijf procent vetter dan de Bulgaarse, doordat er een flinke schep extra room in de basismix gaat. Na goed roeren gaat dit mengsel zo snel mogelijk in bekers om verder te rijpen, structuur te krijgen en te worden teruggekoeld. Zo krijg je dat karakteristieke stevige goedje waar de Grieken hun naam aan hebben gegeven. Handig om te weten: de yoghurt schift niet en is dus een goede vervanger van zure room.

Zuivel van boerderij de Weerribben

Beide yoghurts zijn afkomstig van de zuivelboerderij van Klaas en Annie de Lange, een familiebedrijf met driehonderd hectare grond in het Overijsselse natuurgebied de Weerribben. De zuivelmakers met EKO-keurmerk laten de natuur zoveel mogelijk de vrije loop. De weilanden worden natuurlijk bemest en de weidevogels met rust gelaten.

Ook de koeien kunnen niet klagen: ze lopen vrij rond, hebben ‘s winters een stal met zacht ligbed ter beschikking en bepalen zelf wanneer ze worden gemolken.

Die melk gaat direct naar een klein fabriekje in de buurt waar het wordt verwerkt tot dagverse zuivel, van melk tot boter, kwark en dus yoghurt. De zuivel gaat diezelfde dag nog naar de winkels. Ook de Bulgaarse en Griekse yoghurt zijn dus zo vers als het maar kan.