Ingrediƫnten

  • 500 g aardpeer, geschild
  • 150 g bosbessen (diepvries), ontdooid
  • 40 g boter
  • 4 hertenbiefstukken Ć  150 g
  • 3 takjes tijm
  • 1 appel (Elstar of een andere friszoete appel), in plakjes
  • 1 el olijfolie
  • Zout & peper

Bereiding

  1. Kook de aardpeer 7-9 minuten in ruim water met een snuf zout (afhankelijk van de grootte; als je er met een vork in kunt prikken, zijn ze goed). Haal ze uit de pan, laat even afkoelen en snijd ze in kwarten. Zet opzij.
  2. Dep de biefstukken droog met wat keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper. Doe 20 gram boter en 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan, zet op middelhoog vuur en bak de biefstukken medium rare (iedere kant ca. 2-3 minuten). Haal uit de pan en leg op een stuk aluminiumfolie, dek af en laat rusten.
  3. Maak ondertussen de saus. Doe de bosbessen in een steelpannetje op laag vuur en laat zachtjes 5 minuten koken totdat er een saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Bak de gekookte aardpeer samen met de takjes tijm in het bakvet van het vlees tot mooi bruin. Bak de appeltjes in 20 gram boter goudbruin in een andere koekenpan. Haal uit de pan.
  5. Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakjes en serveer met de aardpeer, appeltjes en saus van bosbessen. Garneer met wat verse tijm.

Serveertip: maak er een feestelijke rode koolsalade bij. Snijd een rode kool heel dun, voeg naar smaak balsamicoazijn toe en hussel goed. Maak af met bijvoorbeeld stukjes appel, granaatappelpitjes of walnoten.

Bosbessen over? Maak met de bosbessen de noten quinoacrumble, of een broodpudding.