Ingrediënten

1 hele maïs-scharrelkip (ca. 1500 gram)

30 gr boter, op kamertemperatuur

1 bosje lenteui

3 citroenen

4 takjes tijm

Zout & peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 130°C (elektrisch). Was de citroenen en snijd ze in kwarten. Vul de buikholte van de kip met de citroenkwarten. Bind de kip op, zodat poten samengebonden zijn. Smeer de kip dan dik in met de boter. Bestrooi met peper en zout en de blaadjes van 1 takje tijm.
  2. Leg de kip in een ovenschaal of braadslede. Leg de rest van de takjes tijm en eventueel overgebleven citroen rondom de kip.
  3. Zet de kip 120 minuten in de oven (afhankelijk van het gewicht van de kip). Leg de laatste 15 minuten de lenteui in de ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Controleer de kip op gaarheid. Wanneer je met een vork in de krip prikt moet er schoon vocht uit komen (ook aan de onderzijde). Zo niet, zet de kip dan nog even terug in de oven. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie tegen uitdrogen.

Serveertip

Lekker met geroosterde aardappeltjes of couscous met een gefruit uitje, knoflook en wat peperonico (chilivlokken).

Niets weggooien?

Van het karkas kun je kippensoep maken. Doe het karkas in een flinke pan. Voeg water toe zodat de hele kip onder water staat (1,5-2 l). Voeg ook 2 uien, 2 stengels biologische bleekselderij, 3 blaadjes laurier, een kaneelstokje en een klein handje zwarte peperkorrels toe. Breng zachtjes aan de kook, laat 1 uur koken en dan nog 4 uur zo staan. Laat afkoelen en schep het vet van de soep.