Ingrediënten

  • 1 knolselderij (circa 1250 gram)
  • 2 el grove mosterd
  • 2 el honing
  • 750g kruimige aardappels
  • 10-12 salieblaadjes
  • 200ml crème fraîche
  • 125g geraspte Gruyère
  • 3-4 el olijfolie
  • 15g roomboter
  • zeezout peper en zout

Lekker met:
Rode koolsalade met peer, noten en balsamico.

Wijntip:
Sophie Germanier Sauvignon Blanc Semillon

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Maak de knolselderij schoon en haal de schil en de worteltjes er af. Snijd de knolselderij kruislings in, maar niet helemaal door.
  3. Meng in een kommetje de mosterd en honing tot een glad mengsel. Zet de knolselderij in een braadslede of ovenschaal en besmeer hem met het mosterdmengsel. Gaar de knolselderij 3 uur in de oven. Smeer hem elke 20 min. opnieuw in met het mosterdmengsel.
  4. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken. Doe ze in een ruime pan water met een flinke snuf zout. Kook de aardappels in 12 min. gaar.
  5. Verhit in een koekenpan de roomboter met 1 el olijfolie. Bak de salieblaadjes in 1-2 min. rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
  6. Giet de aardappels af, stamp de aardappels zo fijn mogelijk. Schep de crème fraîche en geraspte Gruyère door de aardappels en meng tot een smeuïge aardappelpuree. Breng verder op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de hele knolselderij met de aardappelpuree en gebakken salieblaadjes.

Gruyère over?

Maak er dan deze mosterdkaas soep van. Breng de groentebouillon (ca. 500 ml voor 2p) aan de kook, klop de gruyère (150 g) en crème fraîche (60 ml) door de bouillon. Roer de mosterd (1-2 el) er door, blijf mengen tot de soep gebonden is. Lekker met gebakken prei of (lente)ui en knapperig stokbrood.