Ingrediënten

1 hele bloemkool (ca. 750 gr)

1 blik tomatenblokjes (400 gr)

1 el + 1 tl Italiaanse gedroogde kruidenmix

4 el olijfolie

70 gr geraspte oude kaas

125 gr groene en/of zwarte olijven

50 gr feta

Peper & (zee)zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (elektrisch). Haal de vieze en beschadigde blaadjes van de bloemkool, de rest kun je laten zitten. Bloemkoolblad kun je prima eten. Laat ook de stronk zitten. Zo blijft de bloemkool mooi aan elkaar. Snijd hem eventueel aan de onderkant recht af, zodat hij goed blijft staan.
  2. Zet de bloemkool in een pan waar hij net in past. Voeg water toe zodat hij tot de helft in het water staat. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Laat de bloemkool met deksel op de pan 10 min. stomen.
  3. Doe het blikje tomaten in een mengkom, voeg 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Haal de bloemkool uit de pan en laat even op een bord drogen. Meng 4 eetlepels olijfolie met 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden. Besmeer de bloemkool met het kruidenmengsel.
  5. Doe de saus in een ovenschaal. Verkruimel de feta en voeg deze samen met de olijven toe. Zet de bloemkool in het midden van de saus en bestrooi met de kaas. Druk de kaas een beetje in de bloemkool. Zet 45 - 55 min. in de voorverwarmde oven. Bestrooi voor het serveren met wat (zee)zout en versgemalen peper naar smaak.

Serveertip

Geef er zilvervliesrijst, meerzadenbrood of volkoren couscous bij.

Kaas over?

Maak eieren in een potje: “oeuf en cocotte”. Vet 2 ovenvaste 1-persoonsschaaltjes in met wat boter. Bestrooi met peper en zout. Roer een flinke hand geraspte kaas door 2 eetlepels crème fraîche. Voeg eventueel wat kerrie toe. Verdeel over de bakjes. Breek er een eitje boven en voeg wat ham, spinazie of gerookte zalm toe als je wilt. Zet 10-15 min. in een voorverwarmde oven op 180°C (elektrisch).