Ingrediƫnten

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 courgette
  • 1/2 prei
  • 1/2 el komijnzaad
  • 1/2 el karwijzaad
  • 100 gr bimi
  • 150 gr spinazie + 1 handje spinazieblaadjes
  • 50 gr doperwten (diepvries)
  • 4 eieren
  • 3 el yoghurt
  • 2 el harissa
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2-3 el olijfolie
  • peper en zout

Lekker met:
Pita- of naanbrood

Bereiding

  1. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Snijd de courgette in blokjes en de prei in ringen.
  2. Toast het komijn- en karwijzaad in een droge koekenpan tot de specerijen beginnen te geuren. Voeg een scheutje olijfolie toe (2 el) en fruit de ui en knoflook tot ze goudbruin zien.
  3. Schep de courgette, bimi en prei er door en bak 2-4 minuten mee. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Voeg de doperwten toe. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Maak kuiltjes in de groentemix en breek de eieren er in. Bak de shakshuka nog 7-10 minuten op heel laag vuur met deksel op de pan, zodat de eieren kunnen stollen.
  5. Meng ondertussen in een kommetje de yoghurt en harissa door elkaar en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Hak de peterselie fijn.
  6. Verdeel de shakshuka over 2 borden, bestrooi met peper en zout. Garneer met wat fijngehakte peterselie en rauwe blaadjes spinazie. Geef er een pitabroodje of naanbrood bij en garneer met de harissa yoghurt.

No waste tip!

Gebruik alle groenten voor een frisse vega curry. Fruit ui, knoflook en prei in een scheutje olijfolie in een pan met deksel. Schep de currypasta en bak 1-2 minuten mee. Voeg stukjes courgette en bimi toe en bak 1-2 minuten mee. Schenk er 200 ml kokosmelk bij en breng zachtjes aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Roer aan het einde de spinazie en doperwten er door en laat al de spinazie al omscheppend slinken. Lekker met rijst, naanbrood en een schep yoghurt.