Ingrediënten

350 gr groene asperges

100 g (oud) brood

150 g (diepvries) doperwten

1 sinaasappel

1 sjalot

4 takjes verse basilicum

3 el olijfolie

1 tl witte wijnazijn

Bereiding

  1. Snijd de verhoute onderkantjes van de asperges. Doe 1 eetlepel olijfolie in een kommetje en breng op smaak met zout en peper. Gebruik een kwastje om de asperges met de olijfolie in te smeren. Grill ze in een grillpan 1-2 minuten aan beide kanten tot ze mooie grillstreepjes krijgen.
  2. Doe het brood in een hakmolentje van de staafmixer en maal grof. Bak het in olijfolie goudbruin. Bestrooi met wat zout. Doe de doperwten in een kommetje, overgiet met kokend water en laat afgedekt 3 minuten staan.
  3. Maak de sinaasappelvinaigrette. Hak de sjalot fijn. Meng de sjalot met 1 eetlepel olijfolie, de rasp van de sinaasappel en de witte wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng alle ingrediënten en garneer met verse basilicumblaadjes en de sinaasappelvinaigrette.

Serveertip

Lekker met pitabrood, tabouleh of volkoren couscous.

Doperwten over?

Maak bruschetta’s met doperwtenspread en eventueel wat groene asperges. Doe wat kort gekookte doperwten in het hakmolentje van de staafmixer, voeg een handje verse muntblaadjes en wat Parmezaanse kaas toe. Hak tot dat er een glad mengsel ontstaat en breng op smaak met citroenrasp, zout en peper. Rooster sneetjes brood, besmeer met de doperwtenspread en beleg eventueel met gegrilde of in de pan gebakken groene asperges (als je nog wat vinaigrette over hebt is die hier ook heerlijk over).