Ingrediënten

150 gr bruine rijst

300 gr gekleurde wortelmix

2 tl gembersiroop

2 tl mirin

2 tl rijstazijn

1/2 komkommer

125 gr peultjes

0,5 cm verse gember

150-200 gr kabeljauwfilet met huid

1 tl kurkumapoeder

1 paksoi

1 bosui

7 gr verse koriander

2-3 el neutrale olie (bijvoorbeeld

zonnebloemolie)

peper en zout naar smaak

Serveertip

Lekker met wakame salade of pickled gember.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng de rijst met 225 ml water aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Kook de rijst 12 minuten. Zet het vuur uit en laat 12 minuten staan. Haal de deksel niet van de pan, de stoom zorgt namelijk voor een mooie droge korrel.
  2. Meng de gembersiroop met 1 eetlepel neutrale olie en breng op smaak met wat zout. Maak de wortels schoon en halveer de grotere wortels. Leg ze op een bakplaat of in een braadslede. Voeg de gem­bersiroop toe. Schep om zodat de wortels goed bedekt zijn. Zet ze 25 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de wortels halverwege om.
  3. Schil de gember en snijd in dunne plakjes. Meng de mirin, rijstazijn en verse gember. Snijd de komkommer in hele dunne plakjes en de peultjes in dunne reepjes. Doe ze in een kom en overgiet met het mirin mengsel. Laat ongeveer 15 minuten staan. Snijd de vis in grote stukken en bestrooi met peper, zout en de kurkuma. Bak de vis 3 minuten op de huid, keer om en bak nog eens 2 minuten. (dit geldt voor dikke stukjes, dunnere stukjes zijn eerder gaar). Haal uit de pan. Snijd de paksoi in grove stukken en laat die in een paar minuten in de pan slinken.
  4. Verdeel de rijst en wortels over de borden. Leg de vis er bovenop en voeg de komkommer en peultjes pickles en paksoi erbij. Snijd de bosui in ringetjes. Bestrooi de vis met de bosui en verse korianderblaadjes.

Peultjes over?

Maak van de peultjes een snelle groene salade. Kook de peultjes en diepvries­doperwten 3 minuten. Giet af. Meng ze met wat sla, olijfolie en verse kruiden (bijvoorbeeld munt en peterselie). Garneer met wat verbrokkelde feta.