Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1kg spruitjes
  • 50g hazelnoten, zonder schil
  • 300ml groentebouillon
  • 2-3 blaadjes gedroogde laurier
  • 3 el ahornsiroop
  • 15g gedroogde cranberry’s
  • 30g blauwaderkaas (zoals Blue Stilton, Bleu d’Auvergne, Roquefort of Gorgonzola Dolce)
  • 2-3 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak.

Lekker met:
Hele kip uit de oven of probeer eens ons recept voor Pompoen hasselback.

Wijntip:
Purato Catarratto Pinot Grigio

Bereiding

  1. Schil de ui. Snijd de ui in parten en haal ze los van elkaar. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn, schud ze uit de pan op een bordje.
  3. Verhit olijfolie in de koekenpan, voeg de spruiten toe en bak ze in 3 min. rondom bruin. Schep de uien parten door de spruitjes en bak ze 2-3 min. mee.
  4. Schenk voorzichtig de bouillon in de pan, steek de laurierblaadjes tussen de spruitjes en stoof de spruitjes in 4 min. met deksel op de pan.
  5. Neem de deksel van de pan en voeg de 3 el ahornsiroop toe aan de spruitjes en bak ze 3-4 min. Breng op smaak met zout en peper. Haal ze uit de pan en schep ze op een mooie schaal.
  6. Serveer de spruitjes met de hazelnoten, cranberry’s en verkruimel de blauwaderkaas over de spruitjes

Blauwaderkaas over?

Met blauwaderkaas kun je heerlijke bruschetta’s of crostini’s maken. Rooster stukjes stokbrood in een droge koekenpan, bestrijk met een teentje (in de lengte gehalveerde) knoflook. Beleg met plakjes peer en blauwaderkaas en zet evt. kort onder de grill. Drizzle met honing of ahornsiroop en bestrooi met hazelnootjes.