Ingrediënten

  • 250 gr rundergehakt
  • 1 biologische rode peper
  • 5 tenen biologische knoflook
  • 6 ansjovissen, uit potje
  • 200 gr spaghettini nr 11 (pasta)
  • 50 gr broodkruim (van oud brood, bijvoorbeeld zuurdesem)
  • Eventueel 2 takjes verse basilicum
  • 4 el olijfolie
  • 1 el boter
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Hak de helft van de ansjovis, 1 teen knoflook en de halve rode peper fijn. Meng door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Meng het broodkruim erdoor. Rol balletjes van ca 2,5 cm doorsnede. Zet de balletjes tenminste 20 min. in de koelkast.
  2. Bak de gehaktballetjes met 1 el olijfolie en de boter rondom bruin in een koekenpan.
  3. Maak de knoflookolie. Snijd 1 teen knoflook en de andere helft van de rode peper fijn en plet de 3 overgebleven tenen knoflook. Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook en de peper toe. Zet de pan op heel laag vuur en bak ongeveer 7 minuten, de knoflook mag nauwelijks kleuren. Voeg dan de rest van de ansjovis toe en bak even mee.
  4. Kook ondertussen de pasta in een pan met flink gezouten water. Giet af en bewaar wat kookvocht. Doe de pasta, samen met het kookvocht, bij de knoflookolie. Schep om totdat het kookvocht is verdampt. Serveer met de gehaktballetjes en garneer met wat verse basilicum.

Serveertip

Lekker met ciabatta brood om er in te dippen en een zelfgemaakte groene salade.

Pasta over?

Maak van overgebleven gekookte pasta een frittata. Fruit een ui en teen knoflook in een koekenpan. Klop 4 eieren los met peper en zout en wat Parmenzaanse kaas. Voeg de pasta toe aan de pan en overgiet met het eimengsel. Laat zachtjes garen en zet de fritatta met pan en al nog een paar minuten onder de grill.

Prijs: ca €3,48 p.p