Doe je ook mee aan Dry January, de hele maand januari geen alcohol drinken? En vraag je je af: wat drink ik dan? Dit zeggen de experts.

Probeer bijvoorbeeld:

Thee

Wie denkt dat een theesommelier thee met smaakjes serveert, heeft het goed mis, zegt professioneel theekenner Mariëlla Erkens. Want net zoals je geen sangria serveert bij een goede maaltijd, doet thee van kruiden of met een smaakje geen recht aan echte thee.

Thee is van theebladeren gemaakt en niet van iets anders, zegt Erkens. “Daar zijn voldoende variaties in te vinden: Groene, gele, witte, oolong, zwarte en Pu Er thee, keus genoeg.”

Net als bij wijn hangt het van veel factoren af welke thee bij welke smaken in een gerecht past. Moeilijk dus om wat algemeens over te zeggen, maar Erkens doet een gooi:

Als aperitief kun je koude Oolongthee-extract maken met bruiswater. Puur, of voor de decoratie geserveerd in een flûte met een enkele framboos of een braam.

Begin daarna bij het voorgerecht met een lichte thee, zoals je ook met een lichte wijn begint. Gangbaar bij vlees is zwarte thee, Pu-Er of een donkere Oolong. Japanse groene thee of een lichte Oolong kan bij vis. Chinese groene thee past weer goed bij lichte gerechten zoals salade, kip of kalf.

Maar pas op met zoete desserts. Dan is groene thee snel te wrang. Zeker Japanse groene thee kan dan wel eens “vissig” zijn. Bij romige desserts kan zwarte thee, bij fruit een bloemige, bij chocola Chinese zwarte thee, die is zoeter en zachter.

“Kaas is geweldig met thee. Groene thee werkt goed bij jonge vette kaas, maar clasht met oude kaas. Donkere Oolong kan bij vettige en notige kazen.”

"Kaas is geweldig met thee" Theesommelier Mariëlla Erkens

Geen fan van thee?

Zelf mengen

Een culinaire achtbaan, zo omschrijft sommelier Valentijn van Urk zijn drankenarrangement bij restaurant de Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk. Het is naar zijn weten het enige restaurant in Nederland dat bij iedere gang zelf een aparte (alcoholvrije) drank maakt.

Wat Van Urk doet is wel meer dan een sinaasappeltje uitpersen. Bij het voorgerecht – een salade met makreel, bieten, appel en ui – serveert hij een ice tea die getrokken is van rooibos en bieslook, vermengd met bietensiroop en een beetje appelsap.

Bij de winterse hertenrug met koffiesaus schenkt hij koude espresso met anijspoeder, witte chocoladesiroop en flink wat cranberrysap. Als hij langskomt met de kaaskar toe adviseert hij vaak Rivella (gemaakt van wei, wat ook in kaas zit) met een vleugje rode wijnazijn.

Zijn smaakcombinaties probeer je niet zomaar even thuis. Wild experimenteren raadt Van Urk daarom ook niet aan. Wat wel? “Neem de tijd. Koop een slowjuicer. Proef het gerecht. Doe je ogen dicht en benoem jezelf welke smaak het meest uitgesproken is. Loop je kruidenkastje door en kijk welke smaken jij vindt dat daarvan in het verlengde liggen. Voeg stapje voor stapje ingrediënten toe, totdat je het gevoel hebt dat de smaken op elkaar aansluiten.”