Grote kans dat je er weleens je vingers bij hebt afgelikt op een festival: de friet van FrietHoes. Met een groeiend wagenpark (inmiddels tien mobiele frietkramen) rolde Friethoes de afgelopen zomers vele festivals en evenementen af. En in Haarlem bakken ze hun bekroonde frieten elke dag, het hele jaar door, al bijna tien jaar lang. Het is next level lekkere friet, want: echt vers. FrietHoes’ frieten gaan nooit de diepvries in, maar worden binnen 24 uur verwerkt, van lokaal geteelde aardappels tot een puntzak hete, verse friet, met huisgemaakte mayonaise erbij. Loopt het water je al in de mond? Goed nieuws: vanaf nu is FrietHoes-friet ook verkrijgbaar bij Marqt!

Succesverhaal

FrietHoes is een succesverhaal met drie hoofdingrediënten: gewaagd ondernemerschap, de drang om iets te veranderen aan hoe Nederland friet eet, en de állerbeste aardappels die maar verkrijgbaar zijn. In 2009 opende Joost Hoes, die na een carrière in de horeca zin had om voor zichzelf te beginnen, het eerste FrietHoes middenin Haarlem. Zijn broer Sebastiaan sloot een jaar later aan met een omgebouwde foodtruck. Al gauw bakte FrietHoes friet op talloze festivals, soms wel 25.000 puntzakken in een weekend. En steeds meer horecazaken, waaronder een aantal sterrenrestaurants, zetten de verse friet van de gebroeders Hoes op het menu. Inmiddels wordt hun friet in meer dan 300 Nederlandse restaurants geserveerd.

Aardappel Alles

Voor de thuisfrituurder was er echter nog geen FrietHoes-friet. Tot nu! Vanaf november verkopen we de verse friet in onze winkels. Niet uit de diepvries natuurlijk, maar uit het versvak op de groente-afdeling. De frieten zijn in Haarlem gesneden en voorgebakken, en liggen een dag later bij ons in het schap. En daar zijn we heel blij mee. Niet alleen omdat we FrietHoes zo gruwelijk lekker vinden, maar ook omdat ze een goed verhaal hebben over hun productie. FrietHoes gebruikt de beste aardappels die ze maar kunnen vinden, en die komen altijd uit de buurt. (Soms heel letterlijk: op Mysteryland bakten ze friet van aardappels die achter het festivalterrein groeiden.) Met het succes van hun bedrijf groeiden ook de reststromen: onbruikbare stukjes aardappel en natuurlijk een heleboel schillen. Daar wilde FrietHoes ook iets van maken, en zo werd het Schillenbier - een frisse weizen met laag alcoholpercentage - geboren. Tijdens de Dutch Design Week presenteerde FrietHoes ‘De Balletjes’, een borrelsnack op basis van kaas, IPA-bier en snijresten van aardappel. Momenteel onderzoeken ze bovendien of ze van de schillen misschien ook bakstenen kunnen maken. Je leest het goed: bakstenen. ‘Aardappel Alles’, daar zijn ze dus goed in bij FrietHoes. En ze blijven ambitieus: eind 2019 willen de patatbakkers hun productie 100% ‘no-waste’ hebben.