We kennen het allemaal: zoete trek. Een krater in je maag. De teisterende lust om je tanden in een vadsige cake te zetten, of hardzachte boterige chocolade op je tong te laten smelten. Tegenwoordig word je op dat gebied strak aan de lijn gehouden. Suiker, vet en gluten zijn strenge tantes die je meerdere keren per dag op je vingers tikken. De snoepla blijft er leeg bij. Dat hoeft niet, vinden we bij Marqt. Genieten mag. Maar doe je het, doe het dan goed.

Even voorstellen: Benny Blok, van Baked in Amsterdam

Bij Marqt werken we het liefst met mensen die de beste versies van iets kunnen maken. Daarom stellen we graag Benny Blok aan je voor: de nieuwe eigenaar van Baked in Amsterdam. Voor wie wel eens bananenbrood bij Marqt koopt weet hoe goed ze bij Baked in Amsterdam kunnen bakken: “ons bananenbrood is natuurlijk niet zomaar een bananenbrood. Het is de perfecte, zowel qua smaak als textuur.”

Benny werkte al 2,5 jaar voor oud-eigenaar Peter toen hij vorige maand de zaak overnam. Na een paar jaar bij een banketbakkerij, diverse restaurants en hotels in Amsterdam, vertrok Benny naar Londen om in een vijfsterrenhotel te werken. Eenmaal terug in Amsterdam proefde hij het bananenbrood van Baked in één van de tophotels waar hij als patissier werkte en was meteen verkocht. Hij nam contact op, kon aan de slag als productieleider en nu staat Benny aan het roer.

Benny Blok

De lekkere trek achterna

Maar hoe begon het allemaal, met Baked in Amsterdam? Dat kan oprichter Peter Ong het beste vertellen. Deze ex-topadvocaat koos uit pure hartstocht voor het bakkersberoep, en die nuance proef je terug in wat hij maakt. “Na een paar jaar veel te vaak late avonden in tl-verlichte kantoren met magnetronmaaltijden naast mijn laptop te hebben doorgebracht, begon het te jeuken. Okee, ik had een dik salaris - gelukkig was ik niet. Het moest anders. Ik vloog naar Parijs. Voor de taal, de meisjes en het eten. Om dat leven te kunnen bekostigen, ging ik in keukens werken. Een wereld ging voor me open.”

Peter niet bakt met zijn taillemaat - want waar hij al die zoetigheid laat, geen idee - maar met zijn hersenen. Ja, diezelfde hersenpan die eigenlijk werd voorgeprogrammeerd voor de advocatuur. Wat is law school waard in de keuken? “Heel veel. De systematiek en het analytisch denken, komen overal van pas. Bij verrassende smaken combineren. Bij substanties durven verbinden. Bij omgaan met ingrediënten op verschillende temperaturen. De combinatie van die dingen, maakt een hap onvergetelijk.”

Inderdaad, onvergetelijk. Waar waren we? Zei je nou net wat over Parijs? “Daar begon mijn avontuur als pastry chef. Een fantastische ervaring; de Franse keuken is wereldberoemd op dat gebied. Ik leerde er alles over wat gebak volgens mij moet zijn. Simpel, en toch complex. Contrastrijk in al z’n eenvoud. Inderdaad, onvergetelijk.

Kitchen Republic

Inmiddels zit Baked in Amsterdam al jaren in Kitchen Republic. De synergie met collega-ondernemers levert hem op gebied van marketing, kennis en logistiek allerlei voordelen op. “Ik trok hier in toen ik net in Amsterdam was. Ik had geen rooie cent en besloot bananenbrood te gaan bakken voor de horeca. Koffiezaak Lot Sixty One werd mijn eerste klant. Al snel werd mijn thuiskeukentje te klein en moest ik mijn fiets ombouwen tot halve bestelbus om bestellingen rond te kunnen brengen.” Laat het maar aan Benny over om Baked in Amsterdam de komende tijd tot een nog groter succes te maken.