Exclusief bij Marqt

Op 17 september gaat de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfietvervanger de winkel in. Bij Marqt! Deze Novatura, een heerlijke pinot noir met pit, komt van biologische wijngaard de Colonjes. Die kreeg als enige een vergunning van de Nederlandse Overheid om dit plantaardige alternatief voor sulfiet te gebruiken. Er zijn slechts 4000 flessen Novatura gebotteld. Bij Marqt zijn we apetrots deze te mogen verkopen.

Limited edition – baanbrekend Eerste wettelijk toegestane vervanger

De ontwikkeling van een plantaardig alternatief voor sulfiet in wijn is baanbrekend in de Europese wijnwereld. Vier jaar werkten Rob ten Herkel en Ton Kléberg aan een alternatief voor sulfiet in wijn. Met universiteiten en wetenschappers ontwikkelden ze ‘Estaan’: een extract uit planten, perfect voor toepassing in wijn. Deze eerste wettelijk toegestane vervanger van sulfiet binnen Europa verandert niets aan de pure smaak van de wijn, maar houdt deze toch langer goed en lekker.

Toegevoegd sulfiet, liever niet

Voor een betere smaak, maar vooral voor langere houdbaarheid wordt er vaak sulfiet aan wijnen toegevoegd. Schadelijk is het niet, maar het heeft wel nadelen. Het gaat niet alleen ten koste van de werkelijke smaak, het wordt ook vaak gebruikt om foutjes en onzuiverheden in de wijn te maskeren. Sulfiet is een allergeen; van te veel sulfiet kun je hoofdpijn krijgen.

Novatura: pinot met pit

De pinot noir uit 2019 is licht, zoals ‘ie hoort. Maar wel pittig licht, dankzij het warme seizoen vorig jaar. Je proeft vers fruit: kruidige wilde kersen en bramen, aangevuld met een vleug hout en vanille. De pinot smaakt koel op z’n best, dus we hopen op een vriendelijke herfst. Zonder hoofdpijn* – dat maakt deze robijn extra bijzonder.

* Het is niet wetenschappelijk bewezen dat sulfiet onherroepelijk leidt tot hoofdpijn of hier de enige boosdoener van is. Dat ligt er ook aan of je er gevoelig voor bent en natuurlijk aan de hoeveelheden die je drinkt – dat heb je zelf in de hand.