In de Waarlandpolder in West-Friesland vind je de kolenakkers van de 28-jarige Daan Muileboom. De jonge boer teelt sinds 2013 rode en witte kolen. Als ik hem vraag hoeveel er dit jaar door zijn handen zijn gegaan, antwoordt hij lachend: zo’n 400.000. De groente gaat naar de versmarkt en de horeca.

Waarland staat bekend om z’n kolen. Dat komt door een combinatie van het gunstige klimaat, de zeelucht en de groeizame poldergrond. Daan probeert zo milieuvriendelijk mogelijk te werken, onder andere door zijn groente zo min mogelijk te bespuiten. “Dit doen we omdat we waarde hechten aan een kwalitatief en gezond product en daarbij de natuur intact willen houden.”

Het telen van de kolen begint in het voorjaar, in maart. De eerste kolen worden in juni geoogst en meteen verkocht. In oktober wordt de kool voor opslag geoogst en gaat het de koeling in, zodat Muileboom de hele winter, tot aan het nieuwe seizoen, rode en witte kool kan leveren. “Het is een product dat lang goed blijft en erg voedzaam is.”

Als ik vraag wat er zo mooi aan zijn werk is, komt er een glimlach op het gezicht van Muileboom. “Ik geniet van het buiten zijn. Je begint met niets, je bestelt een zaadje en laat er plantjes op kweken. En dan komt het telen. Je probeert de kool zo goed mogelijk te verzorgen en dan eindig je met een mooi product.” De boer doet alles grotendeels alleen. “Mijn vader helpt af en toe en met de oogst heb ik ook wat hulp, maar verder ben ik verantwoordelijk voor het hele proces.”

Het is een product waar Muileboom 100 procent achter staat. “Het is niet altijd gemakkelijk. Ik werk duurzaam en milieuvriendelijk, dat vereist een andere denk- en teeltwijze. De meeste boeren die niet op deze manier werken mogen hun gewassen veel meer bespuiten. Ik doe dat niet en moet daarom dicht op de teelt zitten, zodat ik kan ingrijpen als het nodig is.” Hij loopt daarom 2 tot 3 keer per week door zijn akkers heen, om te kijken of er geen insecten in de kolen zitten en of alles goed groeit.

Verder is de boer natuurlijk overgeleverd aan de elementen. En dat is af en toe een uitdaging. “Je probeert de teelt te sturen, maar je hebt niet alles in de hand. Maar daar maak ik me gelukkig niet zo druk om.”

De kolen van Daan vind je deze winter in onze winkels. En in ons nieuwe schap '1, 2 ,3 aan tafel', krijgen ze een ereplaats. Op drie manieren: kant-en-klaar, in een snel te bereiden kookpakket of als hoofdingrediënt van een origineel recept - voor als je zin en tijd hebt om wat meer je best te doen voor het avondeten.