Toen tien jaar geleden in Nederland nog niemand van het woord kombucha had gehoord, was het al dagelijkse kost voor de uit Las Vegas afkomstige Kelly Fagan. Na omzwervingen in Parijs en New York, verhuisde ze vier jaar geleden naar Amsterdam. Daar ging ze aan de slag bij lunchroom Lavinia, maar in haar vrije tijd was ze vooral bezig met het verzorgen van haar SCOBY wat staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast, de basis voor de eeuwenoude probiotica drank, gemaakt van gefermenteerde thee.

“Ik was niet meteen vanaf het begin fan van kombucha”, geeft Kelly eerlijk toe. “Maar ik was wel geïntrigeerd. Ik merkte dat ik er focus en energie van kreeg en dat ik nieuwsgierig was naar de bereiding.” De Amerikaanse ging thuis zelf aan de slag en ontdekte dat haar eigen booch veel lekkerder was dan die in de winkel. Toen ze naar Amsterdam verhuisde, kon ze nergens kombucha vinden. “Ik had thuis altijd wel een pot staan en dacht: zou het niet tof zijn als ik mijn eigen kombucha-bedrijf begin?” Begin 2016 besloot ze die droom na te jagen. Kort daarna kreeg ze een vriendschapverzoek op Facebook van de eigenaar van restaurant Jacobsz. “Hij had over mijn kombucha gehoord en wilde een sample proeven. Dat werd mijn eerste klant!” Inmiddels ligt Cultcha Kombucha op steeds meer plekken in de Randstad.

Het geheim van een succesvolle onderneming

Haar geheim? “Weet je, succes is altijd een combinatie van hard werken en geluk, zo ook bij mij. Sinds Cultcha bij Marqt ligt, gaat het wel hard. Ik heb gewoon een wachtlijst.” Kelly heeft duidelijk voor ogen hoe haar kombucha moet smaken. “Het moet een zachte bubbel hebben, van goede thee worden gemaakt en licht-exotisch van smaak zijn.” Haar eigen favoriet is coconut lime leaf. “Misschien ook wel omdat dat de smaak is die mensen bij Jacobsz konden bestellen.” In de toekomst wil ze met andere theeën gaan werken en extra smaken op de markt brengen. Hoe ze mensen overhaalt die zo’n gefermenteerd drankje maar spannend vinden? “Laat mensen nooit de SCOBY zien”, zegt ze lachend over de slijmerige disk die de kombucha voedt. “Zeg gewoon dat het een gezond alternatief voor frisdrank is, praat over de herkenbare ingrediënten en begin met een klein glaasje.”