Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 pompoen
  • 1 bos bospeentjes
  • 1 hele kip
  • 330ml Stoutbier (flesje) Naeckte Brouwers dubbel
  • 500ml kippenbouillon
  • 90g gedrooge pruimen, zonder pit
  • 40g gedroogde cranberry’s
  • 4 takjes rozemarijn
  • 450g krieltjes
  • 3-4 el olijfolie
  • 20g boter
  • peper en zout

Lekker met:
Spruitjes en appelmoes.

Wijntip:
Biologische Merlot

Bereiding

  1. Haal de schil van de uien en hak ze fijn. Maak de bleekselderij schoon en snijd in ringetjes. Hak de schil van de pompoen en snijd in blokjes van 1,5 cm.
  2. Maak de bospeentjes en krieltjes schoon, halveer de bospeentje (in de lengte) en de krieltjes.
  3. Dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi hem vanbinnen en vanbuiten met zout en peper. Verhit de olijfolie en boter in een braadpan met dikke bodem en braad de kip hierin rondom bruin.
  4. Maak de pan niet schoon maar bak op laag vuur de uien en bleekselderij 3-4 min. in het bakvet van de kip. Voeg de pompoenblokjes en wortel toe en schep 3-4 min. voorzichtig om. Blus af met het stoutbier.
  5. Leg de kip tussen de groenten. Schenk de bouillon er bij, voeg de pruimen en cranberry’s toe en leg de takjes rozemarijn er tussen. Breng zachtjes aan de kook. Laat de kip op laag vuur 60 min. met de deksel op de pan koken
  6. Voeg na 60 min. de krieltjes toe, breng op smaak met zout en peper en kook 15 min. tot de aardappels gaar zijn.
  7. Haal de kip uit de pan en serveer op een mooie schaal. Verdeel de groenten er omheen.

Gedroogde pruimen over?

Maak er Appelbollen met gedroogd fruit mee. Hak de pruimen met wat noten fijn in een hakmolentje. Schil de appels, verwijder het klokhuis en vul de appel met het pruimen-noten mengsel. Leg elke appel op een stukje bladerdeeg en vouw het bladerdeeg om de appel. Bestrooi de buitenkant met suiker, bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat 25-30 min. goudbruin op 200°C.